Ще бъде ли заснет дълго отлаганият пети филм от поредицата за Индиана Джоунс?

27.07.2012 г.
Ще бъде ли заснет дълго отлаганият пети филм от поредицата за Индиана Джоунс?Веднага след като “Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп” спечели в световен мащаб над 700 милиона долара започна да се обсъжда идеята за пети филм от приключенската поредица за известния археолог, чийто старт беше даден преди 31 години.

От 2008-ма година насам режисьорът Стивън Спилбърг и изпълнителят на главната роля Харисън Форд многократно заявяваха, че биха участвали в “Индиана Джоунс 5”, но само ако продуцент-сценаристът Джордж Лукас също изяви желание да бъде част от екипа.

Лукас участваше активно в четирите филма за Индиана Джоунс и очакванията бяха, че ще се завърне със сигурност за петия филм. В продължение на близо две години липсваше конкретна информация относно статута на планираната лента, но - за радост на феновете - през изминалата 2011-а година Стивън Спилбърг оповести, че двамата с Лукас имат “интересни идеи” относно сюжета, а Харисън Форд заяви за пореден път, че не би имал нищо против да се превъплъти още веднъж в образа на Индиана Джоунс.

Тогава се смяташе, че е само въпрос на време преди “Индиана Джоунс 5” да се превърне в реалност, но сега, една година по-късно, ситуацията е коренно различна. По време на интервю, свързано с предстоящата премиера на екшъна “Наследството на Борн”, продуцентът Франк Маршал (продуцирал всички части от франчайза на Спилбърг) изненадващо разкри, че Джордж Лукас всъщност няма желание да работи върху петия филм от хитовата поредица и въпреки изминалото време и проведените много разговори продукцията не разполага със сценарий.

Маршал: “Лично за мен, “Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп” беше краят на поредицата. Вярно е, че обсъждахме идеята за следващ филм, но нямаме конкретни планове и не разполагаме със завършен сценарий.”

Относно Джордж Лукас, Маршал заяви:
“Той не изпитва желание да работи по нов “Индиана Джоунс”. Щафетата е вече предадена на съпругата ми.”

Съпругата на Маршал е небеизвестната продуцентка Катлийн Кенеди, която е работила по почти всички филми на Стивън Спилбърг, включително и тези от поредицата за Индиана Джоунс. По всичко изглежда, че бъдещето на франчайза е в ръцете на Кенеди, за която е любопитно да се отбележи, че наскоро замени Джордж Лукас като съпрезидент на създаденото от него студио Lucasfilm.

Нежеланието на Лукас да работи върху “Индиана Джоунс 5” не е толкова изненадващо, тъй като веднага след като се състоя премиерата на изпълнително-продуцирания от него тазгодишен военен екшън “Red Tails” той оповести, че в бъдеще планира да работи само върху “по-малки и експериментални филми”.

Всичко това, в комбинация с факта, че Харисън Форд e вече на 70 години, а Спилбърг има не един, а няколко бъдещи проекта, по които работи, означава, че “Кралството на кристалния череп” наистина може да се окаже последният филм от култовата поредица.

Независимо от това, очакванията на наблюдателите са, че слуховете и спекулациите относно “Индиана Джоунс 5” ще продължат, докато от студиото-разпространител Парамаунт Пикчърс не оповести официално дали все пак филмът ще бъде направен или не.
Copyright © 2024 Dir.bg.