Почина британския актьор Боб Хоскинс

01.05.2014 г.
Почина британския актьор Боб Хоскинс Британският актьор и носител на “Оскар“ Боб Хоскинс почина от пневмония на 71-годишна възраст, съобщи Би Би Си.
Агентът на Хоскинс Клер Добс заяви, че актьорът е починал вчера в болница, заобиколен от семейството си.

"Опустошени сме от загубата на нашия любим Боб. Той почина в мир в болница снощи. Молим ви да уважавате личното ни пространство и ви благодарим за любовта и подкрепата", се казва в изявление на съпругата Линда и четирите деца на актьора.

През последните години от живота си Боб Хоскинс страдаше от болестта на Паркинсон. Той се оттегли от активна творческа дейност през 2012 година.

Боб Хоскинс е роден на 26 октомври 1942 г. в Съфолк. Началото на кариерата му започва в един пъб. Той се наслаждава на бирата си, когато някой се приближава и му подхвърля да се качи на горния етаж, където се провежда прослушване за пиеса. Хоскинс се вслушва в съвета и печели ролята. От този момент нататък на Боб Хоскинс не му се е случвало да остане без работа за повече от 2-3 седмици.

След изявите на лондонска сцена в края на 60-те, през 70-те и 80-те години на миналия век Боб Хоскинс привлича вниманието върху себе си с участието в телевизионния сериал на Би Би Си "Pennies from Heaven" (1978).

Изключителните изпълнения в "Дългият прекрасен петък" (1980) и "Мона Лиза" (1986) окончателно затвърждават репутацията му на един от най-добрите типажни британски актьори. За великолепната си игра в "Мона Лиза" е отличен с БАФТА и "Златен глобус". За същата роля е номиниран за "Оскар".

През 1985 година, Хоскинс добавя комични щрихи към играта си, появявайки се в шедьовъра на Тери Гилиъм "Бразилия". Режисьорът Брайън де Палма ангажира Хоскинс като резервен вариант в случай, че Робърт де Ниро не успее да поеме ролята на Ал Капоне във филма "Недосегаемите" (1987). След като Де Ниро все пак изиграва ролята, Де Палма изпраща на Хоскинс писмо с благодарност за търпението и чек за 20 000 британски лири. С характерното си чувство за хумор, Боб Хоскинс му се обажда да благодари и да каже, че е на разположение за всички проекти на режисьора, в които не искат да участва.

Първото му по-широко представяне пред американската публика става с филма "Кой се страхува от заека Роджър" (1988), за който получава втората си номинация за награда "Златен глобус". Сред другите му забележителни роли са в "Морски сирени" (1990), където си партнира с Шер и Уинона Райдър; в "Хук" (1991) на Стивън Спилбърг и "Госпожа Хендерсън представя" (2005), където играе заедно с Джуди Денч и получава поредна номинация за "Златен глобус".

ife.dir.bg
Copyright © 2024 Dir.bg.