Съдилището тръгва в 60 киносалона в Германия

02.11.2014
Съдилището тръгва в 60 киносалона в ГерманияСлед предстоящата си премиера в България на 21 ноември, филмът на Стефан Командарев тръгва и по екраните в Германия.
Няколко седмици след като взе Голямата награда за най-добър игрален филм, а Асен Блатечки бе избран за най-добър актьор на фестивала „Златна роза“, стана ясно, че „Съдилището“ ще бъде сериозно разпространен по кината и в Германия.

Филмът бе представен съвместно от продуцента и режисьор Стефан Командарев, немския копродуцент Александър Рис и немския дистрибутор Александър Гийзелман (Фарбфилм - "Farbfilm Filmverleih") на 48-мия кинофестивал в Хоф пред аудитория от собственици на киносалони в Германия. След 3 прожекции стана ясно, че филмът тръгва по кината в Германия в края на март с рекордните за български филм 60 копия - което означава, че ще се прожектира в 60 кина едновременно.

„Не сме очаквали толкова голям интерес от кината в Германия и фактът, че ще сме на 60 екрана, ни прави изключително щастливи. Още на предварителните прожекции, които имахме там, видяхме, че зрителите харесват филма. Немският ни копродуцент Александър Рис не беше на себе от радост и не спираше да повтаря как никога не е очаквал чак толкова добро посрещане от публиката и специалистите“, споделя Стефан Командарев.

Копродукцията (България, Германия, Македония и Хърватска), която имаше няколко снимачни дни и в Германия, ще се срещне с немската публика, за да получи още една оценка от западните киномани. „В Германия са снимани епизоди в дома на Митьо, героя на Асен Блатечки. Никога няма да забравя транспортирането на всевъзможни български неща от бита, които са чужди и направо неоткриваеми в Германия – като нанизи тютюн и сушени чушки. Един от най-забавните моменти остава пресъздаването на родна провинциална поп-фолк дискотека с танцуваща в нея масовка от германци“, спомня си Командарев.

"Съдилището“ е подкрепен от: ИА "Национален филмов Център" България, БНТ, Програма Медия на ЕС, Филмов фонд на Съвета на Европа EURIMAGES, Регионален филмов фонд МДМ Германия, Регионален филмов фонд Medienboard Berlin Brandenbourg Германия, Македонски филмов фонд, Хърватски Аудиовизуален център, Югоизточна Европейска кино мрежа, Винарна Телиш, КИА Моторс България, Виваком, България Ер, OMV и FPI (Феър Плей Интернешънъл).
Copyright © 2024 Dir.bg.