Първият български пълнометражен 3D филм направен с банков кредит

03.11.2014 г.
Първият български пълнометражен 3D филм направен с банков кредитНеделчо Богданов взе заем, за да нарисува "Българ: Филмът" - съобщава Стандарт.
Типажите от едноименния анимационен интернет сериал ще видят голям екран в пълнометражен вариант на 28 ноември. Филмът ще има и английска версия, за да тръгне по фестивали по света.

Първите епизоди с приключенията на Аспарух и Пешо в "Българ" са създадени през 2010 г. Телевизиите не вярват в харизмата на рисуваните герои и не ги пускат; Богданов обаче качва продукцията в интернет и прави истински бум.

"Може и да е имало глад за подобна родна анимация. Не знам. Но не направих нещо по калъп, по американски стереотип, а мой си филм" - разказва несебърският талант Неделчо. Отначало типажът Българ бил възприеман като бай Ганьо заради мустаците и калпака - "той обаче не е простак, а е наивен и добродушен. Героите ми никога не псуват, не харесват вулгаризми", твърди художникът, режисьор и сценарист на поредицата.

След като от скица на скица сътворява Българ, идва време на другаря му Аспарух (наречен на кана) и на Пешо Слепия (кръстен на Петър Дънов). "Всички съм ги нарекъл на хора, които харесвам и уважавам. На герои, за мен. Полицаят е на цар Борис", споделя кинаджията.

На всички им е любим Пешо, защото е готин - не му пука, просто е над нещата. "Другият харесван е Унуфрий - мислят го за идиот, но той е аутист. Отначало се притеснявах как ще се приеме фактът, че Пешо е сляп - да не се обидят незрящите. Но си помислих: защо да не ги споменаваме, нека и те са част от сериала. Аутистите също всички ги харесваме. Изобщо различните са интересни. Не бива да има дискриминация", смята Богданов.

През януари 2014 усетил, че е назрял моментът да превърне историите им във филм за голям екран. Взел заем от банка и за сравнително малко пари и кратко време успял да го създаде.
Зад този труд стоят около 40-50 човека, като 20 от тях са актьори - те озвучават персонажите. Аниматорите са четирима. Толкова са и хората, които рисуват бекграунда и тези, които отговарят за звука.

В "Българ: Филмът" вече има и красива мадама - блондинката Бети. Неделчо не иска обаче да издава нейната мисия в лентата. "Досега все ме питаха защо има само грозни и дебели жени в историите, а аз отвръщах - за да е цветно, а и не може всичко да е хубаво. Но реших, че е време за чаровничка. И се появи Бети. Иначе историята е в познатата стилистика на мистиката. Героите трябва да прекарат уикенд във вила на ужасите и дори не подозират какво ще им се случи!", издава режисьорът-художник. Ще звучи и песента "Хубава си, моя горо".

В един момент с парче се намесва и рапърът Спенс (Станислав Найденов). Колегата му Wosh MC (Стефан Иванов) пък говори. Героят Клошар живее в "Образцов дом" подобно на  телевизионното риалити "VIP Brother 2014", но го прави още в сериите от 2012-та година.

Случки от живота постоянно провокират и влизат в сюжетите на Неделчо. В бъдеще рисуваният Аспарух ще мери лицето си със сантиметър. А питат ли го какво прави, той ще пояснява: "Аз съм лице-мер".

Роден в семейство на художници, като дете Богданов бил обещаващ футболист, но родителите му го пратили в художествената гимназия в Казанлък, за което към днешна дата им е много благодарен. Филмът му "Екип 54" грабва пет награди през 2008 г. и има около 15 фестивала зад гърба си.
Copyright © 2024 Dir.bg.