Оливър Стоун с документален филм за Путин

06.11.2014
Оливър Стоун с документален филм за ПутинРежисьорът изрази ясно намерение да заснеме филм за президента на Русия. "Бих го интервюирал, за да покажа тази гледна точка, която американците не искат да чуят. Бих искал да направя документален филм за него" - отбелязва Оливър Стоун в интервю за агенция "РИА Новости".

От Кремъл съобщиха, че режисьорът е информирал президента Владимир Путин за намеренията си. "Известно ни е желанието на Стоун да снима филм", каза говорителят на президента Дмитрий Песков. Във вторник, на 4 ноември, Стоун и Путин са се срещнали в Театъра на нациите на вечер в памет на руския писател, режисьор и актьор Василий Шукшин.

Оливър Стоун е в Москва, за да утвърди окончателно и сценария за новия си филм - за бившия сътрудник на специалните служби Едуард Сноудън. Филмът е наречен "The Snowden Files" ("Досиетата Сноудън"), като снимките трябва да започнат в началото на 2015 година, а на екран да излезе през 2016 г. Жанрът е биографичен драматичен трилър, а сценарият ще бъде изграден върху едноименната книга ("The Snowden Files, The Inside Story of the World's Most Wanted Man", 2014 г.) на британския журналист от вестник "Гардиън" Люк Хардинг, който бе експулсиран от Русия през 2011 г. след 4-годишна работа там като кореспондент на вестника.

Сценарият се пише основно от Оливър Стоун със съдействието на Люк Хардинг и на известния руски юрист и общественик Анатолий Кучерена. За главната рола на Едуард Сноудън е привлечен Джоузеф Гордън-Левит ("Спешна пратка", "Дон Джон"), продуценти - освен самия Стоун - са Ерик Копелоф ("Балът на чудовището", "Не може да бъде!", "Диваци") и Мориц Борман ("Терминатор 3", "Терминатор: Спасение", "Александър").

Стоун е трикратен носител на наградата "Оскар". Сред най-известните му филми са "Взвод" (1986), "Уолстрийт" (1987), "Роден на четвърти юли" (1989), "Убийци по рождение" (1994). Сред по-скорошните му ленти, излъчвани по киноекраните в България, са "Диваци" (2012), "Уолстрийт: Парите никога не спят" (2010), "Световният търговски център" (2006), "Александър" (2004) и др.

Той е известен не само с режисьорското си майсторство, но и с политическите си възгледи, които с времето са се превърнали от умерено консервативни в леви и намират отражение в работата му. Режисьорът често се изказва и в защита на гражданските права и свободи.
Copyright © 2024 Dir.bg.