HBO и Warner Bros.TV обединяват сили за сериал по трилогията "Фондацията"

18.11.2014 г.
HBO и Warner Bros.TV обединяват сили за сериал по трилогията В трилогията на американския фантаст Айзък Азимов „Фондацията“ (1951 г.), „Фондация и Империя“ (1952) и „Втората Фондация“ (1953) се разказва за рухването и възраждането на огромна междузвездна империя в една вселена в бъдещето.

Именно това са произведенията, по които HBO и Warner Bros. TV се обединяват, за да продуцират сериал. Джонатан Нолан, един от сценаристите на „Интерстелар“ и по-малък брат на Кристофър Нолан, ще бъде сценарист и продуцент - споделиха малцината запознати с проекта.

Номинираният за Оскар (за разказа си, по който е изграден сценарият на “Мементо”) Джонатан Нолан каза: „Всеки ще спечели от прочита на научнофантастичната трилогия.“

Нолан, който вече работи с HBO по фантастичния уестърн сериал „Westworld“, развива проекта "Фондацията" през последните няколко месеца. На въпроса - кое научнофантастично произведение, което не е сред широкоразпространените, е сред любимите му, той отговори: „Обичам „Фондацията“ - новелите на Айзък Азимов. Те определено не са сред неизвестните произведения, но си мисля, че всеки би спечелил от прочита им. Това е една от книгите, които наистина имат огромно влияние. Вдъхновили са много писатели, а и са били имитирани от много, но някои от идеите в поредицата ще ви взривят.“

„Фондацията“ следва математика Хари Селдън, който е посветил живота си на това да развива "психоистория" - концепция, която следва закона за действието на масите, за да предскаже бъдещето. Когато той предвижда падението на Галактическата империя и тъмна епоха, която ще продължи 30 000 години, той създава фондация, която включва талантливи занаятчии и инженери, за да може да запази развитието на човечеството с колективно знание и да установи нова империя.

През 2009 Sony Pictures взимат правата за „Фондацията“ и наемат Роланд Емерих за режисьор и продуцент, но проектът пропада, след което HBO похарчи доста пари, за да вземе правата. Това и се случва през лятото на 2014 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.