Изненада: филмовите критици избраха "Юношество"

02.12.2014 г.
Изненада: филмовите критици избраха Уникалният филмов експеримент на режисьора, сценарист и продуцент Ричард Линклейтър обра наградите на Кръга на нюйоркските филмови критици NYFCC (New York Film Critics Circle). Лентата има най-много гласове за "най-добър филм на годината", "най-добър режисьор" и "най-добра актриса в поддържаща роля" (Патриша Аркет).

Хорър драмата "Бабадук" ("The Babadook") от жанровия лейбъл IFC Midnight получи наградата "най-добър първи филм" за Дженифър Кент, режисьор и сценарист на трилъра.

Единственият друг филм с множество награди от критиците се оказа романтичната драма "Имигрантката" ("The Immigrant"), който си "шерна" Марион Котияр в зоната на най-добрите актриси с белгийско-френско-италианския "Два дни, една нощ" ("Deux jours, une nuit"), но взе още и приза за операторско майсторство.

Любопитно е, че в микса се изгуби "Birdman" на Иняриту ("Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството"), но е напълно възможно критиците от Лос Анджелес да поправят това следващата седмица - очакванията са там да вземат награда за най-добър филм и най-добър актьор. Друг филм също не намери място в Ню Йорк и това е историческият британо-американски "Селма" на ДюВерней, посветен на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг.

През последните години, наградата за най-добър филм от нюйоркската организация отиваше у филми като "Американска схема", "Враг номер едно", "Артистът", "Социалната мрежа", "Войната е опиат", "Милк", "Няма място за старите кучета", "Полет 93", "Планината Броукбек" и "Отбивки". Предстои да видим как тазгодишните победители ще се впишат в това наследство и какво ще бъде тяхното място в сезона оттук насетне.

Вижте по-долу пълния списък победители след гласуването в понеделник сутрин, 1 декември:

Най-добър анимиран филм:
"LEGO: Филмът"

Най-добър чуждоезичен филм:
"Ида" (Полша, Дания, Франция, Великобритания, 2013)

Най-добър документален филм:
"Citizenfour" (Германия, САЩ - срещи с Едуард Сноудън в Хонконг)

Най-добър поддържащ актьор: Джонатан Симънс (Джей Кей Симънс)
("Камшичен удар")

Най-добра поддържаща актриса: Патриша Аркет
("Юношество")

Най-добър сценарий:
"Гранд Хотел Будапеща"

Най-добър оператор: Дариус Хонджи
("Имигрантката")

Най-добър актьор: британският Тимъти Спол
("Г-н Търнър")

Специална награда: Adrienne Mancia
(Ейдриън Мансиа е куратор на филмови изложби в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк от 1964 г. насам.)

Най-добра актриса:  Марион Котияр
("Имигрантката" и "Два дни и една нощ")

Най-добър първи филм: Дженифър Кент
("Бабадук")

Най-добър режисьор: Ричард Линклейтър
("Юношество")

Най-добър филм:
"Юношество"
Copyright © 2024 Dir.bg.