Европейски филмови награди 2014 - наградените

15.12.2014 г.
Европейски филмови награди 2014 - награденитеИда” на Павел Павликовски се оказа големият печеливш на 27-та церемония по връчване на Европейските филмови награди в Рига.

Филмът спечели 5 награди, като освен че бе обявен за най-добър филм, спечели и наградата на публиката, както и наградите за режисура, сценарий и операторско майсторство.

Марион Котияр беше обявена за най-добра актриса за участието си в „Два дни, една нощ” на братята Дарден, а Тимъти Спол взе наградата за най-добър актьор за превъплъщението си в Джоузеф Уилям Търнър в „Г-н Търнър” на Майк Лий. Наградата за най-добра европейска комедия отиде при Пиерфранческо Дилиберто за „Мафията убива само през лятото”.

Украинският „Племето” беше отличен с наградата за откритие.

За най-добър документален филм беше обявен австро-германският „Господарят на Вселената”. Австро-германският уестърн „Тъмната долина” спечели наградите за костюми и за сценография.

Италианската драматична анимация „Изкуството да си щастлив” получи наградата за най-добър анимационен филм. Най-добър късометражен филм стана „Пилето” (Хърватска, Германия) на Уна Гуняк, като сред номинираните беше и българо-германският „Чест” на Павел Веснаков, който през октомври влезе и в надпреварата за номинации за "Оскар" в своята категория.

Наградата за цялостно творчество беше връчена на френската легенда от белгийски произход Аньес Варда.
Copyright © 2024 Dir.bg.