Премиерата на "Убийствено интервю" отменена

17.12.2014 г.
Премиерата на Държавният департамент на САЩ не смята, че филмът "The Interview" по сценарий на Дан Стърлинг има провокативен характер.

В лентата на студиото Columbia Pictures, част от американската филмова компания "Сони Пикчърс", героите получават задача от ЦРУ да убият лидера на Северна Корея (Ким Чен Ун) и това се определя като централна причина за хакерската атака, която постави на колене компанията.

На журналистически въпрос - дали Sony не са допуснали грешка, като са заснели лента за убийството на един от световните лидери, ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки отговори пред CNN: "Това е една комедия - мисля, че американците могат да отидат да гледат филма по време на коледните празници, ако искат. Филмът не ангажира вижданията и позицията на САЩ."

Във вторник бе съобщено, че в офиса на "Сони Пикчърс" сега са получени писма със заплаха за терористични нападения по време на премиерата на "Убийствено интервю" на 25 декември. Отправят се предупреждения да не се влиза в киносалоните. Според американски медии тези заплахи идват от Пхенян, но самата Северна Корея, която през пролетта окачестви филма като "военна агресия", отрече да има нещо общо с тях. Според някои медии обаче, режимът негласно е поощрил заплахите.

От министерството на националната сигурност на САЩ (Department of Homeland Security) заявиха, че не разполагат със заслужаваща доверие разузнавателна информация, че се готвят терористични актове в кината. Въпреки това, полицията на Ню Йорк обяви, че смята да засили охраната кинотеатъра в Манхатън, където се очаква да е премиерата на филма.

Утре ще има предпремиера в Sunshine Cinema, която според репортери е възможно да бъде отменена. Миналата седмица се състоя специален скрининг в Лос Анджелес, който премина без инциденти.

Във филма двамата журналисти, чиито роли се изпълняват от известните актьори Джеймс Франко и Сет Роугън, са изпратени в Пхенян да интервюират Ким Чен Ун. Преди да отпътуват, те са вербувани от ЦРУ и са натоварени с ключова роля в планирано покушение срещу севернокорейския лидер.

Сп. Варайъти публикува и пълния текст на отправената от хакерите заплаха, който гласи:
"Warning
We will clearly show it to you at the very time and places “The Interview” be shown, including the premiere, how bitter fate those who seek fun in terror should be doomed to.
Soon all the world will see what an awful movie Sony Pictures Entertainment has made.
The world will be full of fear.
Remember the 11th of September 2001.
We recommend you to keep yourself distant from the places at that time.
(If your house is nearby, you’d better leave.)
Whatever comes in the coming days is called by the greed of Sony Pictures Entertainment.
All the world will denounce the SONY."

Хакерите публикуваха и обещания от тях "Коледен подарък" от файлове, наречен на името на Майкъл Линтън, президент на Sony Pictures Entertainment. Съдържанието на файловете засега не е оповестено на пресата, но досега хакерите съобщиха бюджетите на филми на Сони, информация за заплатите на висшия персонал, медицинска информация за служителите и номерата на техните обществени осигуровки. Бяха откраднати сценарии, както и цели нови филми, пуснати след това в торентите.

(на снимката: актьорът Джеймс Франко)

Update:
По-късно през деня Sony Pictures отмени предпремиерата на филма в Ню Йорк, а след това напълно отмени Коледната премиера в САЩ. Компанията реши още да не пуска филма под никаква форма - нито на DVD, нито през VOD. Няколко часа след отмяната на премиерата, говорител на компанията заяви: "Сони Пикчърс няма никакви по-нататъшни планове за пускане на филма". Освен това, всякакво споменаване на лентата бе премахнато от официалния уеб сайт на Сони - sonypictures.com/movies.

Наблюдатели посочват, че не е изключено Сони да продаде правата за филма на дистрибутор-конкурент.

Най-големите вериги киносалони в САЩ, като "Ригъл синемас", "Синемарк", "Ей Ем Си", "Кармайк синемас" и "Синеплекс", се отказаха да сложат в афиша си "скандалния" филм.

"Ройтерс" отбелязва, че актьорите Бен Стилър, Стив Карел, Роб Лоу, тв водещият Джими Кимъл и режисьорът Джъд Апатоу, които са приятели на актьорите от филма Сет Роугън и Джеймс Франко, са разкритикували решението за изтеглянето на филма. От своя страна, Франко и Роугън не са направили никакъв коментар по въпроса досега.

От Александра Филмс оповестиха, че премиерата на „Убийствено интервю“, предвидена за 30.01.2015 г., е отменена и филмът няма да излиза в България.
Copyright © 2024 Dir.bg.