Изход: Богове и царе” забранен в Мароко, Египет и ОАЕ

27.12.2014 г.
”Изход: Богове и царе” забранен в Мароко, Египет и ОАЕЕгипет забрани излъчването на холивудския библейски епос "Изход: Богове и царе", съобщи говорител на кинокомпанията "20th Century Fox".

Компанията отказа да каже каква е причината за забраната, но филми, описващи библейски фигури, и преди са били забранявани в Египет.

Филмът на Ридли Скот с бюджет от 140 милиона долара разказва как Мойсей (в ролята - Крисчън Бейл, на снимката) извел евреите от Египет. Той бе критикуван, че във водещите роли играят предимно бели актьори и има исторически несъответствия.

Властите на Мароко също забраниха филма. Това стана само ден преди премиерата на лентата там. Причините отново не бяха съобщени.

Египетският министър на културата Габер Асфур направи вчера изявление, в което окачестви лентата като ционистка и че "дава ционисткия поглед върху историята и съдържа исторически неточности, затова и решихме да я забраним".

Сред неточностите се изтъква описанието на Мойсей, държащ меч преди да раздели Червено море - вместо жезъл, както и внушението, че морето се е разделило вследствие на природен феномен, вместо на божествена намеса. "Това напълно противоречи на доказаните исторически факти", изтъкна Асфур.

Сред другите оплаквания от филма е и това, че "Мойсей и евреите построили пирамидите. Както бихте помислили, зад такива решения стои някаква политика" - допълва министърът, цитиран от електронното издание "Vulture".

Сп. "The Wrap" допълва информацията с Обединените арабски емирства (ОАЕ). Страната се присъединява към тези, в които библейският епос на Ридли Скот няма да бъде пуснат за разпространение. Властите, които разрешават филмите в Дубай, са се обосновали с "грешки по отношение на исляма и другите религии, намерили място във филма" - по думите на Джума Обеид Ал Леем, директор "медийно съдържание" в Националния медиен съвет на арабската държава

В САЩ лентата оглави бокс офис класацията през първия си уикенд на разпространение (с $24.5 млн), в България е на екран от 12 декември насам.

На упрека, че всички актьори в главните роли са от бялата раса, медийният магнат Рупърт Мърдок (собственик на „Фокс”, които разпространяват филма) отговори:
„Откога египтяните не са бели? Всички, които познавам, са бели!”

Сред поддържащите актриси са и звездите на Близкия изток Хиам Аббас и Голшифте Фарахани.
Copyright © 2024 Dir.bg.