Носителят на „Златен глобус” „Левиатан” на Андрей Звягинцев е сред гала премиерите на 19-ия СФФ

22.01.2015 г.
Носителят на „Златен глобус” „Левиатан” на Андрей Звягинцев е сред гала премиерите на 19-ия СФФСлед триумфа си на наградите „Златен глобус” (отличен като най-добър чуждестранен филм), и чудесното представяне на най-престижните международни кинофоруми - приз за най-добър сценарий в Кан, за най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм - новият руски филмов шедьовър ще зарадва и българската фестивална публика.

Приетата със смесени чувства в родината си творба на Андрей Звягинцев е авторска интерпретация на историята на библейския Йов, разказана чрез сюжет от съвременна Русия и препратка към политическия анализ на знаменития английски философ Томас Хобс.

Главният герой Николай (Алексей Серебряков) заедно с жена си Лилия (Елена Лядова) живеe в малък северен град край Баренцово море и има автосервиз. Когато кметът на града се опитва да събори къщата и да конфискува имуществото му, Коля моли за помощ свой стар приятел, адвокат в Москва. В малкия град юристът се сблъсква с произвола на местните бюрократи и представителите на руската православна църква. Страстите се разгорещяват и събитията излизат извън контрол...

„Сценарият беше много повлиян от пейзажа – разказва за работата си по филма Андрей Звягинцев. – Всичко тръгна от едно американско произшествие, борбата на обикновен занаятчия срещу мощна промишлена компания и администрацията. Този самотен и отчаян бунт на обикновения човек, на когото властта пречи да живее, ме порази".

Първоначално режисьорът смята да снима в Америка, но идеята действието да се развива в Русия взема връх, подхранвайки с космически лиризъм тази социална драма: „Когато намерихме място за снимките, на брега на Баренцово море, далеч на север в Русия, историята придоби цялата си широта, визуалната си тъкан. Вече имахме наум идеята за Левиaтан, ненаситното чудовище.”

„В есето си „Левиaтан” Хобс пише, че във всеки от нас дреме чудовище, и ако няма висша инстанция, която да регулира обществото, се стига до война между отделните индивиди. Тази инстанция е държавата, но в замяна на удобството и сигурността, които носи, човекът се отчуждава от свободата си. Тогава самата държава се превръща в чудовище, което поглъща душата. За мен да се откажеш от свободата означава да продадеш душата си на дявола. Старателно изграденият съюз между човека и държавата от доста време е тема на живота в Русия”, коментира Звягинцев.

В Кан, където беше и световната премиера на филма, критиката оценява като „изключително” съчетанието между сценария, написан от Андрей Звягинцев и Олег Негин, величествените пейзажи край далечното северно Баренцово море, заснети от талантливия руски оператор Михаил Кричман и вдъхновената актьорска игра на Алексей Серебряков (Коля), Владимир Вдовиченко (Дмитри) и Елена Лядова (Лилия).

„Разтърси ни не само грандиозната картина, но и проблемите, които тя поставя”, коментира британският кинопродуцент Джеръми Томас, председател на журито на Лондонския кинофестивал.

Левиатан” е четвъртият голям пълнометражен успех за Андрей Звягинцев. Още с кинодебюта си „Завръщане” (2003) режисьорът печели „Златен лъв” и „Лъв на бъдещето“ във Венеция, номинация за „Златен глобус” и десетки международни награди. „Изгнание” (2007), който беше показан в програмата на 12-ия София Филм Фест, получи приза за най-добър актьор от Кан, а „Елена” (2011) беше удостоен със специалната награда на журито в секцията „Особен поглед”.

Красотата на света, красотата на образите и несравнимите филмови метафори правят творчеството на Звягинцев разпознаваемо и му отреждат достойно място в световната кинематография.

Андрей Звягинцев разказва за човешки и политически драми, които може и да са реалистични, но е достатъчно да го чуеш, за да навлезеш в свят, в който мисълта сама създава образи и видения.

Левиатан” ще има специална гала премиера на София Филм Фест, която очакваме да бъде удостоена с присъствието на членове на творческия екип.
Copyright © 2024 Dir.bg.