100-годишнината на българското кино с филмов фестивал в Прага

04.02.2015 г.
100-годишнината на българското кино с филмов фестивал в ПрагаЗа седма поредна година в Прага ще се проведе Фестивал на българското кино. Тази година той ще бъде посветен на 100-годишния юбилей на българското кино. От 5 до 11 февруари в чешката столица почитателите на киноизкуството ще видят едни от най-стойностните, награждавани и харесвани игрални и документални филми от 2013 и 2014 г. Организатори на тазгодишното издание на филмовия форум отново са Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага. Съорганизатори са Националният филмов център, Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна”. Филмовите заглавия в програмата са селектирани с участието на представители на кино „Луцерна” и специалисти от Института за документално кино в Прага.

7-ят фестивал на българското кино в Прага е под патронажа на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и министъра на културата на Чешката република Даниел Херман и ще бъде открит на 5 февруари от Лъчезар Петков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Чехия.

Филмите ще се прожектират в кино „Луцерна” и в кинозалата на Европейския дом (Представителството на Европейската комисия в Чехия).

В първия фестивален ден публиката ще има възможност да гледа нашумелия филм „Съдилището” на Стефан Командарев, който ще бъде сред гостите на фестивала и лично ще представи своята творба пред зрителите в Прага.

На 6 февруари любителите на кинокомедиите ще се насладят на новата лента на Ники Илиев „Живи легенди”, носител на наградата за най-добър чуждестранен филм на „Манхатън Филм Фестивал” в Ню Йорк. Ден по-късно в кино „Луцерна” ще бъде показан дебютът в пълнометражното кино на режисьорката Майя Виткова – „Виктория”, който бе сред заглавията в програмата Another View на фестивала в Карлови Вари и спечели световно признание през изминалата година.

Седмото издание на Фестивала на българското кино в Прага ще отдаде почит на оператора Димо Коларов (1924-1997), възпитаник на Пражката филмова академия. В рамките на новата рубрика In memoriam ще бъде прожектирана класическата и емблематична за родното кино творба на Методи Андонов „Козият рог” (1972 г.), заснета от Димо Коларов.

Документалната програма включва три заглавия, представени в Европейския дом. На 9 февруари зрителите ще видят „Аз съм домашен ученик” на Ралица Димитрова, на следващия ден – „Живот почти прекрасен” на Светослав Драганов, а на 11 февруари фестивалът завършва с „Последните черноморски пирати” на Светослав Стоянов, чиято лента е заснета в сътрудничество с чешки кинодокументалисти.

Съпътстващата програма предвижда срещи на публиката с гостите на фестивала - Стефан Командарев , Майя Виткова, Ники Илиев и Саня Борисова. В деня преди откриването и по време на фестивала в пасажа на културния дом „Луцерна” в центъра на Прага публиката ще бъде изкушена да опита някои от най-добрите български вина, ще се запознае с екологични продукти от българска роза (през козметика до деликатеси). Събитието „Вино и рози от България” е предназначено за широката публика в Чехия и се очаква да привлече нови приятели на Фестивала на българското кино.

Наред с филмовата програма е открита и изложбата „Отражения” с авторски фотографии на Александър Иванов, която улавя паралелно съществуващи реалности в съвременна България и се вписва по неповторим начин в атмосферата на фестивала. Изложбата може да бъде видяна в кафенето на кино „Луцерна” и Европейския дом.

Copyright © 2024 Dir.bg.