Е. Л. Джеймс се наложи над режисьора в "Петдесет нюанса сиво"

06.02.2015 г.
Е. Л. Джеймс се наложи над режисьора в (предупреждение: материалът съдържа спойлери)

Авторката на литературния оригинал и съпродуцент на кинолентата ще има последната дума. Буквално! - пише "Холивуд Рипортър".

Когато феновете влязат в киносалоните, за да видят първата част от очакваната и екранна трилогия, те ще бъдат водени до края й не от варианта, предпочитан от режисьора - 47-годишната англичанка Саманта Тейлър-Джонсън, а именно от версията на 51-годишната авторка Ерика Мичъл Ленард (дъщеря на чилийка и шотландец оператор от BBC, с образование по история от университета в Кент).

Известна под псевдонима си Е. Л. Джеймс, тя е получила изключителен контрол от страна на Universal, след като студиото откупи правата от нея за 5 милиона долара в неистово наддаване през март 2012 г.

Както всеки, прочел първата книга знае, историята в нея завършва, след като Анастейжа Стийл (Дакота Джонсън във филма) моли богатия си любовник Крисчън Грей (Джейми Дорнан) да й даде парите от старата й кола. Той се ангажира, след което тя обаче се отдръпва и го напуска.

В екранния финал, предпочитан от Е. Л. Джеймс, която е и съавтор на оригиналния сценарий заедно с Кели Марсел ("Спасяването на Мистър Банкс"), последната дума във филма е "стоп". Докато във финала, желан от режисьорката - очевидно след пренаписване на сценария от страна на английския драматург Патрик Барбър ("Записки по един скандал", пиесата и филма "Отблизо") - последната дума е "червено", кодовата дума (в книгата) за "спри" в нестандартните сексуални моменти.

Разликата може да изглежда незначителна, но запознати със ситуацията предпочитат варианта на Марбър. "Всичко приключи с любезна бележка и Ерика не допусна това", съобщават вътрешните източници на изданието.

В различни интервюта Тейлър-Джонсън изнесе трудните си отношения с Джеймс. "Няма да ви заблуждавам, хич не е лесно" - сподели тя за списание "Портър" относно прекалено ангажираната с филма Джеймс.
Сам Тейлър-Джонсън: "Между нас определено има борба, но става въпрос за творчески различия и успяхме да ги разрешим. В сета бяха вкарани някои посредствени актьори, но аз не съм конфликтен човек и намерихме пътя между нас двете, така че и нейната визия за написаното от нея, и моето решение за визуализация на образа на екран да намерят място. В крайна сметка, разбрахме се".

Друг източник от проекта съобщава, че на Джеймс е била дадена много власт и тя не е пропускала нито момент, за да я използва, включително определянето на финала на филма. Макар думата "червено" да противоречи на "по-умно и по-готино", това категорично е "най-дребнавият и нелеп спор на света", довел до кулминация в напрежението между автор и режисьор.

Без съмнение, феновете биха подкрепили Е. Л. Джеймс, но от Холивуд смятат, че един филм е нещо различно от една книга и че залагането на подходящ финал е това, което ще увеличи интереса към двете следващи продължения. "Не може просто да заснемете книгата на екрана", твърдят от Холивуд Рипортър.

От Юнивърсъл не са били открити за коментар.

Фамилията на режисьорката /на снимката/, за която това е едва втори пълнометражен филм, е известна от тази на мъжа й - Ерън Тейлър-Джонсън, който е с 23 години по-малък от нея и е звезда от "Шут в г*за 2", "Годзила", "Завръщането на първия отмъстител" и "Отмъстителите: Ерата на Ултрон".

В България предварително резервираните и продадени билети надминаха 25 000 в 26 града, в очакване на премиерата на 13 февруари, следващия петък. Възрастовата категория на филма у нас е "D" (забранен за лица под 16 г.).
Copyright © 2024 Dir.bg.