"Урок" тръгва в САЩ от днес, а в България от 15 май

04.03.2015 г.
Дългоочакваният филмов дебют на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок” излиза на български екран на 15 май. Филмът ще бъде разпространен в киносалоните в цялата страна.

Междувременно българските зрители могат да видят филма на две специални прожекции на 8-ми и 9-ти март в Дома на киното, като част от Международния конкурс на София Филм Фест, в който „Урок” се състезава за Голямата награда на фестивала.

Освен своето разпространение в България, от днес -  4-ти март - лентата тръгва в редовно разпространение в САЩ ("The Lesson") и с това става един от малкото български филми, които имат показ в търговската киномрежа на американски екран.

Лентата е откупена за разпространение още във Франция, Испания, Бразилия, Япония, Румъния, Македония, Албания, Гърция, Литва, Латвия, Полша, Унгария, Холандия и Швеция.

Ново признание за филма е участието му в Официалната конкурсна програма на международния кинофестивал в Люксембург, където специални гости са актьорите Маргита Гошева, Иван Бърнев и Иван Савов. Отново през март „Урок” ще бъде част от секцията „Ново европейско кино” на филмовия фестивал в Гуадалахара, Мексико и ще участва в Официалния конкурс на международния кинофеставал във Вилнюс, Литва.

"Урок" е първата част от трилогия за днешното състояние на българското общество и е дебют на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
Ролите се изпълняват от актьорите Маргита Гошева, Иван Бърнев, Иван Савов, Стефан Денолюбов, Андрея Тодорова. Оператор е Крум Родригес.

Световната фестивална премиера на „Урок” се състоя на престижните форуми в Торонто и Сан Себастиан през септември 2014 г., като в Испания филмът грабна наградата за най-добър дебют. Фестивалните участия на филма наброяват над 20.

Филмът е създаден в копродукция между „Абраксас Филм”, „Скрийнинг имоушънс”, „Литъл уинг” (България) и „Граал Филмс” (Гърция). Световен разпространител е Wide International, разпространител за България е „Скрийнинг имоушънс”.
Copyright © 2024 Dir.bg.