Русия спря от излъчване „Дете 44” поради „исторически неточности”

17.04.2015 г.
Русия спря от излъчване „Дете 44” поради „исторически неточности”Холивудският драматичен трилър "Дете 44" падна под ударите на цензурата на Министерство на културата в Русия и бе спрян от излъчване два дни преди световната му премиера.

Лентата, продуцирана от Ридли Скот и която bTV Studios разпространява за България от днес, беше обявена за „исторически и идеологически неточна”. Според анализ на в. „Гардиън” докато министерството твърди, че дистрибуторът е решил да не пуска филма, експертите в индустрията заявяват, че подобен ход би бил безпрецедентен и предполагат, че това е пореден случай, в който държавната институция се намесва и блокира културен проект.

Изданието припомня, че директорът на сибирската опера наскоро беше уволнен след като постави произведение на Вагнер с противоречиви образи на Исус Христос.

Историята на "Дете 44" се развива около издирването на сериен убиец в началото на 50-те години на ХХ век и е заснета по едноименния роман на британския автор Том Роб Смит. Авторът заявява, че книгата му е базирана на историята на реалния масов убиец Андрей Чикатило, въпреки че действието се развива десетилетия преди да бъдат извършени престъпленията.

Лентата трябваше да направи своята премиера в Русия в края на седмицата, но в сряда сутринта мистериозно изчезна от графиците. Според властите в страната е „неприемливо да се показва подобен филм в навечерието на 70-та годишнина от победата”. В изявлението обаче не бяха посочени конкретни примери за това, което министерството счита за изкривявания в историята.

„Гардиън” цитира и Джони О`Райли (Johnny O'Reilly) - ирландски режисьор, който ще представи по-късно тази година „Moscow Never Sleeps” ("Москва никога не спи") – игрален филм, заснет в Москва. Според него, по-голямата част от цензурата в руския киносвят всъщност е автоцензура, а продуцентите и дистрибуторите са наясно, че ще получат големи бюджети за „военни филми, прославящи героични дела” - но трябва да избягват критики към руската ортодоксална църква и Путин.

О`Райли коментира, че според регулациите финансирането отива за „патриотични филми”, но налагането на цензура е по-скоро на случаен принцип.
Copyright © 2024 Dir.bg.