("Dheepan") на френския режисьор Жак Оди..."/> Кино

Френският "Дийпан" със Златна палма в Кан 2015

25.05.2015 г.
Френският Криминалната драма "Дийпан - съдбата на бежанеца" ("Dheepan") на френския режисьор Жак Одиар спечели наградата "Златна палма" за най-добър филм на кинофестивала в Кан. Филмът е за бивш военен, жена и момиче, които бягат от раздираната от гражданска война Шри Ланка към Франция с паспортите на починало семейство. Тримата се настаняват край Париж и скоро откриват, че и там има насилие.

Голямата награда на 68-мия кинофестивал в Кан бе за унгарската драма, посветена на холокоста - "Синът на Саул" ("Saul fia"), дебютна творба на младия (38 г.) унгарски кинорежисьор Ласло Немеш. Лентата описва историята на Саул Ауслендер - евреин, който е депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц и попада сред зондер командоси - затворници, които работят в газовите камери. Един ден през 1944 г. Саул открива младо момче, което за кратко оцелява в газова камера. Саул вярва, че в това момче е разпознал сина си, потресен е и ще направи всичко, което е по силите му, за да го погребе.

Международното жури, представляващо Федерацията на филмовите критици (ФИПРЕССИ) обяви престижната си награда на специална церемония в Двореца на киното, а режисьорът успя да я получи лично.

Наградата на журито пък отиде при гръцкия режисьор Йоргос Лантимос за филма "Омарът". Действието на гръцко-британо-ирландско-холандско-френската копродукция се развива в близкото бъдеще - в общество, в което всеки самотен човек бива задържан и изпратен в специално учреждение. Там той трябва за 45 денонощия да намери половинката си, като след изтичането на този срок нарушителите се превръщат в животни. Главният герой е беглец, който не иска да се подчини на установения ред и се присъединява към нелегална група "Самотниците". Главната роля се изпълнява от ирландския актьор Колин Фарел.

Приза за най-добра актриса си разделиха французойката Еманюел Берко (за романтичната драма "Моят крал") и американката Руни Мара (за романтичната драма "Каръл").

За най-добър актьор журито определи французина Венсан Линдон в социално ангажирания филм "Пазарен механизъм" ("La loi du marché") на режисьора Стефан Бризе.

Официалната церемония се състоя в прочутата зала с 2300 места "Люмиер" във фестивалния дворец на булевард Кроазет.
Copyright © 2024 Dir.bg.