Трето издание на София Филм Фест в Севлиево

07.07.2015 г.
Трето издание на София Филм Фест в Севлиево8 до 11 юли 2015 г. - кино на открито, на площада пред общината

В годината, в която честваме 100 години от създаването на българското кино, „СФФ в Севлиево” ще бъде открит на 8 юли (сряда) в 21 часа с българския филм „Време разделно”. Ще бъде прожектирана филмовата версия - „Време на насилие”. Режисьорът на филма академик Людмил Стайков лично ще го представи пред публиката в Севлиево. Официално събитието в града ще открие директорът на София Филм Фест - Стефан Китанов.

Фестивалът е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест / София Филм Фест и община Севлиево, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз. Отново всички киномани са поканени на площада пред Общината – на кино на открито. В случай, че природата предложи дъждовни вечери, прожекциите ще бъдат реализирани във фоайето на Общината. Входът е свободен.

На следващия ден - 9 юли (четвъртък), отново в 21 часа се дава старт на втория фестивален ден със „Солта на земята” – филм на режисьора Вим Вендерс и Жулиано Салгадо, с номинация за „Оскар” за документален филм и със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” на Кан '2014.

В 23 часа зрителите ще имат възможност да видят един от най-стойностните и обсъждани филми в последните 12 месеца, носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар „Левиатан” на Андрей Звягинцев.

Третият фестивален ден - 10 юли (петък), продължава с нов акцент върху българското кино - филма „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, от 21 часа. Творбата е носител на наградата за най-добър филм на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” 2014. Операторът на филма Красимир Андонов ще бъде специален гост в Севлиево, за да представи филма, и ще очаква впечатленията на публиката.

В 23 часа започва изключителният филм „Диви истории” на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, номиниран за чуждоезичен „Оскар” 2015, както и носител на 9 награди на Аржентинската филмова академия и на множество отличия от десетки международни филмови форуми.

Последният фестивален ден в Севлиево стартира отново с български филм – на 11 юли (събота) от 21 часа ще бъде представен Големият победител на 19-ия СФФ – „Урок”  на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Специален гост в Севлиево ще бъде актьорът Стефан Денолюбов, който ще представи филма и ще очаква въпроси от публиката.

В 23 часа фестивалът се закрива с най-новата творба на любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс – неговия авторски, режисьорски и актьорски филм „Водачът”.

„София Филм Фест в Севлиево” е част от мащабен кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ в над 15 града, които през последните четири години са част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Сараево, Клуж и Истанбул), и специалната младежка програма на Дома на киното – „СФФ за учащи”.
Copyright © 2024 Dir.bg.