Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джо Пеши / Joe Pesci

Дата на раждане - 09.02.1943
Място на раждане - Нюарк, Ню Джързи, САЩ

Американският актьор и певец Джо Пеши, който има италиански произход, започва своята забележителна кариера още 4-годишен в радиото. От 1953-а е постоянен изпълнител в телевизионната вариететна програма “Star Time Kids”. В средата на 60-те се насочва към музикална кариера под името Джо Ричи, дори записва дългосвиреща плоча под заглавие “Little Joe Sure Can Sing”, а по-късно свири на китара в попгрупата “Joey Dee & the Starliters”.

Дебютира в нискобюджетния филм за малкия екран “The Death Collector” (1975). Изпълнението му толкова много впечатлило Робърт Де Ниро, че той решава да покаже филма на приятеля си - режисьора Мартин Скорсезе. В резултат на това, Пеши получава покана да изпълни ролята на брата на героя на Де Ниро) в шедьовъра на “Разяреният бик” (1980). Така започва дългото сътрудничество между двамата и налагането на Пеши като незаменим актьор за поддържащи роли. За своето изпълнение в “Разярения Бик” е номиниран за “Оскар”.

Следват забележителните му изпълнения в комедията с Родни Денджърфийлд “Лесни пари” (1983) и в завещанието на Серджо Леоне “Имало едно време в Америка” (1984). Но в следващите 4 години Пеши почти изчезва от големия екран с изключение на участието му в “Man on Fire” (1987). Всичко се променя, след като през 1990 година се снима в поредната гангстерска драма на Скорсезе - “Добри момчета”. За този филм получава “Оскар” в раздела за най-добра поддържаща мъжка роля.

Огромна роля за славата му на комедиен актьор обаче изиграва “Сам вкъщи” (1990), в който играе заедно с Маколи Кълкин, а също и изпълнението му заедно с Мел Гибсън и Дани Главър в “Смъртоносно оръжие 2” (1989). Пеши участва и в следващите два филма от поредицата през 1992 и 1998 г.

Комедийните му възможности се изявяват с пълна сила и в “Братовчед ми Вини” (1992). През 1995 Пеши пак е в екипа на Скорсезе и Де Ниро за поредния шедьовър на големите майстори – “Казино”.

През 1999 г. обявява оттегляне от актьорството, за да прави музикална кариера.

Джо Пеши е разведен с първата си съпруга Марти, от която има една дъщеря. През 1995 - 1997 г. има връзка с актрисата и продуцент Лейан Литрел. Разведен е и с втората си съпруга, актрисата Клаудия Харо (брак от 1988 до 1992 г.), с която също има дъщеря. През 2007 г. е сгоден за актрисата и модел Анджи Евърхарт, но двамата се разделят следващата година.
Copyright © 2019 Dir.bg.