Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Литгоу / John Lithgow

Дата на раждане - 19.10.1945
Място на раждане - Рочестър, Ню Йорк, САЩ

Американски актьор, музикант и продуцент, роден в театрално семейство. Често пътува с баща си, който режисира спектакли и организира театрални фестивали из средния запад. Когато баща му става директор на театър в Принстън, 16-годишният Джон най-сетне се задържа на едно място. Печели стипендия за Харвард и именно там се увлича от актьорството. След университета печели стипендия Фулбрайт и заминава за Академията по музика и драматично изкуство в Лондон. При завръщането си в САЩ започва кариера на Бродуей и към 1988 г. вече има 3 номинации за награда "Тони". Два пъти взима самата награда - през 1973 и през 2002 г.

В киното получава първата си номинация за Оскар за "Светът според Гарп" (1982) с Робин Уилямс и Глен Клоус, а втората - за "Думи на нежност" (1983 г.) с Джак Никълсън, Шърли Маклейн и Дани ДеВито.

През 90-те години решава, че твърде дълго се е задържал на едно място - и преминава предимно към телевизия. През 1996 - 2001 г. играе в преминялия с огромен успех по NBC ситком "На гости на третата планета", за който взима Златен глобус и две номинации, както и 3 награди Еми. Чрез този сериал се сближава и със своя син от първия си брак, който играе в продукцията.

Джон Литгоу има 14-годишен брак с Джийн Тейнтън до 1980 г., с която има един син (и двама внуци от него), и брак от 1981 г. насам с университетската преподавателка по икономика Мери Йегър, с която има още две деца. Живее в Лос Анджелис.
Copyright © 2019 Dir.bg.