Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Стефан Данаилов

Дата на раждане - 09.12.1942
Място на раждане - София, България

Най-популярният български актьор Стефан Ламбов Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма "морска" кръв. Майка му е от Ловеч, а баща му от Родопите, с. Райково.

Актьорската си кариера започва още в ученическите години, когато се снима във филма "Следите остават" (1956 г.). Все пак, тогава изобщо не му е минавало през ум да става артист. Докато е в казармата смята да кандидатства история. Баща му предлага да запише и право, защото се държи един и същ изпит. Но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ "Кр. Сарафов".

През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1966 г. и започва работа в Пловдивския театър "Н.О.Масалитинов".

Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" (1967 г.) и "С дъх на бадеми" (1967). Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от блгар-съветския филм "Първият куриер" (1968), но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма "На всеки километър" (август 1969 г.). С ролята на майор Деянов го запомня масовата аудитория в България. В периода между първите и вторите серии (1971) се снима в "Князът" и "Черните ангели".

За малко напуска театъра и се отдава изцяло на киното. Но през 1973 г. се връща отново, за да се присъедини към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър "Иван Вазов", където е и до днес.

През тези години продължава да се снима много в киното и телевизията. От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ , където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

След майор Деянов, младият актьор изпълнява много други запомнящи се роли. Познавайки измамната преходност на бързите успехи, като че ли сам търси компенсация в изпълнението на "по-различни персонажи", изискващи истинско актьорско превъплъщение. Един от най-добрите си екранни образи създава във филма на Никола Корабов "Иван Кондарев" (1973).

След 10 ноември 1989 г. му се налага отново да се доказва и на сцената, и в киното. Злобата и неразбирането за малко не го принуждават да си подаде оставката от театъра. Премиерата на "Лоренцачо", която има шумен успех, благодарение и на неговия актьорски талант, му вдъхва увереност. А ролята в италианския сериал "Октопод" (1984), където играе редом с Микеле Плачидо, го прави популярен и в чужбина. За него Плачидо винаги говори с възхищение, че е велик актьор. От 1994 е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", от 1996 е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.

Макар и депутат, Стефан Данаилов продължава да бъде обичан. Досега името му не се свързва с нито един гаф или далавера. "Не съм сбъркал в най-важното - професията и семейството", казва той.

През ноември 2002 г. получи наградата "Паисий Хилендарски", а тези дни (декември 2002 г.) бе предложен и за орден "Стара планина" за заслуги към културата и изкуството на България.

Филмография

Актьор: Правила Инкогнита Стъклената река Свети Георги убива змея Чифликът на чучулигите След края на света Искам Америка Карнавалът Небе за всички Три Марии и Иван Маневри на петия етаж Равновесие 24 часа дъжд Кристали Търновската царица Кръвта остава Дами канят Войната на таралежите Мигове в кибритена кутийка От нищо нещо Юлия Вревска Година от понеделници Вината Допълнение към Закона за защита на държавата Иван Кондарев Къщи без огради Нона Обич Няма нищо по-хубаво от лошото време Черните ангели Князът Първият куриер Морето С дъх на бадеми Понеделник сутрин Инспекторът и нощта Следите остават Озвучен на български от: Играта на играчките 3 3D

Новини

Стефан Данаилов на 75 Какво може да огорчи Стефан Данаилов? Най-популярният български актьор навърши 60 години Награди за актьорски изпълнения в киното
Copyright © 2019 Dir.bg.