Рудолф Нуреев: Бялата врана

The White Crow

Великобритания, Франция | 2018г | 127 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 31.08.2018
Производител: BBC Films, Magnolia Mae Films, Metalwork Pictures, Sony Pictures Classics
Разпространител: Киномания 2018

По биографичната книга "Rudolf Nureyev: The Life" (1982 г.) на родената в ЮАР британска журналистка и балерина Джули Каваноу.

Историята на известния руски и австрийски балетист и хореограф Рудолф Нуреев (1938 - 1993).

Париж, началото на 1960-те години. Студената война може и да е в разгара си, но съветските власти са решили да изпратят най-добрата си балетна трупа в Града на светлината, за да демонстрират културната си изтънченост отвъд Желязната завеса. Всички са сигурни, че балетът „Киров” ще възхити публиката, но един от артистите предизвиква сензация, която резонира далеч отвъд сцената: наелектризиращият млад танцьор Рудолф Нуреев.

Неустоимо красив и изгладнял за култура, Нуреев (Олег Ивенко) моментално се влюбва в Париж. За раздразнение на копоите от КГБ, той прави ежедневни поклоннически посещения в Лувъра и става редовен клиент на парижките джаз клубове заедно с чилийската наследница Клара (Адел Екзаркопулос), което води до тоталното му пробуждане.

Сюжетът лъкатуши из времето и откриваме корените на Нуреев: раждането му в транссибирския експрес, детството му и началните години в училище, където нравът и безкомпромисното му мнение го белязват като проблемно дете, както и началното разбъркване на неговата сексуалност.

Завладяващ портрет на един брилянтен, енигматичен артист, чийто талант и темперамент го правят призван да разтърси не само света на балета, но и този на международните отношения. Пресъздадена е не само пансексуалната наситеност на танцовия му стил на Нуреев, но и непредсказуемото съчетание на крехкост, щедрост и импозантност.

Прожекция в кино Люмиер - София: 30.09.2019 г.
Прожекция на Киномания: 23.11.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Рейф Файнс
В ролите: Олег Ивенко, Адел Екзаркопулос, Рейф Файнс, Луис Хофман
Сценарист: Дейвид Хеър
Продуценти: Каролин Блекууд, Франсоа Ивернел
Музика: Илън Ешкери
По книгата на: Джули Каваноу
Оператор: Майк Ийли
Copyright © 2024 Dir.bg.