Крадецът на праскови

The Peach Thief

България | 1964г | 103 минути | Военен , Драма , Романтичен | Официален сайт
- 6/10

За филма

В разпространение от: 09.11.1964
Премиера в България: 09.11.1964
Производител: Студия за игрални филми „София“
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)
По едноименната повест (1948 г.) на българския писател Емилиян Станев.

"Войната - това е не само фронта и димящите дула, кръвта, физическите страдания, смъртта. Войната - това са и претърпелите крушение илюзии, опустошените души, несбъдналите се мечти и идеали, обречените чувства и надежди. Такъв невидим и поради това още по-страшен образ на войната създава филмът "Крадецът на праскови". Действието се развива в края на Първата световна война, далече от предната линия, в красивия старопрестолен град Търново. Животът в града е белязан от печата на назряващата национална катастрофа. На този печален и тревожен фон се ражда и процъфтява една голяма любов - мъчителна и безнадеждна, но светла, преобразяваща, каквато може да бъде само любовта по време на война."
Любен Станев

Сюжет:
През Първата световна война във Велико Търново е организиран лагер за военнопленници. Охраната е слаба, а пазачи и затворници са в близки приятелски отношения. Иво Обренович (Раде Маркович) е подпоручик от сръбската армия, пленник в лагера. При опита си да набере малко праскови от градината на коменданта, се запознава с неговата съпруга Лиза (Невена Коканова).

Въпреки войната, въпреки условията при които се запознават, между двамата се поражда симпатия. Дали двамата влюбени ще успеят да победят обстоятелствата? Дали е правилна тяхната връзка и въобще възможна ли е?

Кастинг

Режисьор: Въло Радев
В ролите: Наум Шопов, Раде Маркович, Невена Коканова, Михаил Михайлов, Васил Вачев, Георги Георгиев, Иван Братанов, Иван Манов, Теодор Юруков, Никола Дадов, Людмила Чешмеджиева, Ради Вълов
Сценарист: Въло Радев
Продуцент: Атанас Пападопулос
Музика: Симеон Пиронков
По книгата на: Емилиян Станев
Оператор: Тодор Стоянов
Copyright © 2024 Dir.bg.