Английският пациент

The English Patient

САЩ, Великобритания | 1996г | 160 минути | Военен , Драма , Романтичен | Официален сайт
- 5.3/10

За филма

В разпространение от: 15.11.1996
Производител: Miramax
Награди и номинации: 9 награди и 3 номинации Оскар 1997 г.
2 награди и 5 номинации Златен глобус 1997 г.
6 награди и 7 номинации BAFTA 2007 г.

По едноименния роман (1992 г.) на канадския писател, роден в Шри Ланка, Майкъл Ондатджи.

В спомените любовта живее вечно...

В края на Втората световна война, млада медицинска сестра (Жюлиет Бинош) се грижи за жертва на самолетна катастрофа, коята е зле обгоряла, в полева блолница в Италия. Миналото на жертвата (Рейф Файнс) се показва в откъслечни ретроспекции, разкриващи съдбоносна любовна връзка. Тежка амнезия държи самоличността му в неизвестност и единственото, което намеква нещо за произхода му, е неговият английски.

При евакуацията на лазарета сестра Хана предлага да остане с "английския пациент" в руините на изоставен манастир, убедена, че той няма да издържи пътуването. Останали сами, Хана постепенно събира историята на пилота от откъслечните му спомени.

Още от 30-те години, граф Ласло де Алмаши е унгарски картограф, нает от Кралското географско дружество за обширните простори на пустинята Сахара заедно с други видни изследователи. Сред тях са англичанинът Джефри Клифтън (Колин Фърт), придружаван от красивата си съпруга Катрин (Кристин Скот Томас). В живота на Алмаши нахлува една забранена любов... Войната обаче, със своята жестокост и безкомпромисност, опустошава всичко, Алмаши е завъртян във вихъра на любовта, предателството и политиката, спомените за което изплуват като проблясъци на смъртното му легло.

Кастинг

Режисьор: Антъни Мингела
В ролите: Рейф Файнс, Юрген Прохнов, Колин Фърт, Джулиан Уодъм, Жюлиет Бинош, Уилем Дефо, Кристин Скот Томас, Кевин Уейтли
Сценарист: Антъни Мингела
Продуцент: Соул Зенц
Музика: Габриел Яред
По книгата на: Майкъл Ондатджи
Оператор: Джон Сийл
Copyright © 2024 Dir.bg.