Големите надежди

Great Expectations

Великобритания, САЩ | 2012г | 128 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 30.11.2012
Премиера в България: 30.08.2013
Производител: BBC Films, Unison Films, Lipsync Productions, Hanway Films, Lionsgate
Разпространител: А Плюс Филмс

През 2012-а се навършват 200 години от рождението на Чарлз Дикенс и напълно уместно се появява на бял свят и достоверната, чудесно заснета адаптация на романа „Големите надежди“ (1861 г.). Режисьорът Майк Нюъл обръща особено внимание на текста, придържайки се стриктно не само към репликите и сюжета, но и улавяйки духа на Дикенс.

Пейзажът от романа оживява – пренасяме се от блатистата местност край Темза до гъмжилото на Лондон и обратно. Нюъл използва всички възможности на новите технологии, за да възпроизведе града от XIX век и определено успява да ни пренесе в магическия свят, пресъздаден от Дикенс в романа.

Историята на Пип (Тоби Ървайн във филма) – добродушен, наивен млад сирак, който живее с властната си сестра (Сали Хокинск) и милия й съпруг ковача Джо (Джейсън Флеминг), грабва вниманието на читателите от самото й издаване. Веднъж, докато се шляе из злокобните тресавища, Пип се запознава и се сприятелява с избягалия затворник Магуич (Рейф Файнс) без да подозира, че тази среща ще се окаже решаваща за живота му.

Пип бива поканен в мистериозната къща на г-ца Хавишъм (Хелена Бонъм Картър), където се влюбва в красивата Естела (Холидей Грейнджър).

Докато един ден анонимен благодетел не предлага да го превърне в джентълмен и да плаща за обучението му. Пип се мести в Лондон и се превъща в мъж с положение, изоставя корените си - и така пътуването му се превръща в класическа история за желанието да бъдеш някой друг, с привкус на разказ за несподелената любов към една недостижима жена.

Мистериозната, прекрасно пресъздадена атмосфера във филма на Нюъл много точно отразява тона на Дикенс. Обратите в сложния сюжет са описани с нужните детайли, а всеки персонаж е изигран талантливо.

Файнс и Бонъм Картър играят главните роли на двама от най-известните герои в английската литература, като чудесно се допълват от осталата част от актьорския състав – Роби Колтрейн, Юън Бремнър, Джейсън Флеминг, а Тоби Ървайн и Холидей Грейнджър внасят свежа енергия в образите на младия Пип и Естела.

Кастинг

Режисьор: Майк Нюъл
В ролите: Сали Хокинс, Джейсън Флеминг, Ралф Инесън, Уилям Елис, Холидей Грейнджър, Джереми Ървайн, Хелена Бонъм Картър, Тоби Ървайн, Роби Колтрейн, Юън Бремнър, Рейф Файнс
Сценарист: Дейвид Никълс
Продуцент: Дейвид Файгенблум
Музика: Ричард Хартли
По книгата на: Чарлз Дикенс
Оператор: Джон Матисън
Copyright © 2024 Dir.bg.