Лукас срещу Дж.Дж. Ейбръмс в едночасово интервю по Коледа (видео)

01.01.2016 г.
Лукас срещу Дж.Дж. Ейбръмс в едночасово интервю по Коледа (видео)В телевизионно интервю на 25 декември 2015 г. за предаването "Charlie Rose" - водено, продуцирано и редактирано от едноименния тв водещ Чарлз Роуд мл., - създателят на космическата сага "Star Wars" Джордж Лукас разочаровано критикува епизод VII "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Предаването се излъчва от некомерсиалната обществена телевизия PBS, синдикирано на цялата територия на САЩ, от сградата на Bloomberg Television Studios в Ню Йорк на Лексингтън авеню 731. Самото интервю пък е взето в работния офис на Джордж Лукас в известното ранчо "Скайуокър" ("Skywalker Ranch") в Никасио, област Марин, Калифорния.

По думите на Лукас, режисьорът Джей Джей Ейбръмс е заснел ретро филм, а самият той винаги се е стремил да направи нов, който да не прилича на предишните. "При мен те бяха различни: различни планети, космически кораби и т.н", коментира 71-годишният Джордж Лукас.

Вижте цялото интервю (54:52 минути):



През 1977 г. неговият сценарий бе отхвърлен от всяко водещо холивудско студио с мотива, че "никой не би искал да гледа това". Единствено 20th Century Fox поемат риска в последния момент.

В сегашното интервю Лукас характеризира компанията "Уолт Дисни" като "бели робовладелци". "Всичките ми филми са като деца. Много ги обичам. Продадох ги, а с тях постъпиха като с роби: взеха и... ", поясни Лукас, без да завърши фразата. Режисьорът отбеляза още, че компанията не е била заинтересована той да продължи работата над филмовата поредица.

Други критици упрекнаха сценаристите Дж.Дж. Ейбръмс, Лорънс Каздън и Майкъл Арнд и режисьора Дж.Дж. Ейбръмс, че сюжетът на седмия епизод много прилича на първия филм от поредицата "Междузвездни войни: Нова надежда" от 1977 година.

Джордж Лукас продаде компанията си "Лукасфилм" през 2012 година за 4 милиарда и 60 милиона долара. Така една от най-легендарните поредици в историята на киното - "Междузвездни войни" - стана собственост на "Уолт Дисни". Последната режисьорска изява на Лукас е от 2005 г. в "Star Wars Епизод III: Отмъщението на Ситите".

В годините преди сделката с Дисни, самият Лукас е работил активно по сюжетите на три нови филма от поредицата - "Епизод 7", "Епизод 8" и "Епизод 9". Режисьорът е провел срещи със звездите от оригиналната трилогия - Харисън Форд, Марк Хамил и Кери Фишър - относно потенциалното им участие в разработваните от него продължения. След сделката обаче, плановете на Джордж Лукас за бъдещите продължения са били отхвърлени от "Уолт Дисни" и продуцентката Катлийн Кенеди. Причината е, че главните персонажи в разработваните от Лукас продължения са били тийнейджъри.
През май 2015 г. журналистът от "Vanity Fair" Брус Хенди сподели: "Казаха ми, че сюжетите на Лукас са били фокусирани върху прекалено млади персонажи - тийнейджъри. Това не се е харесало на началниците на Дисни, тъй като им напомняло прекалено много на 9-годишния Анакин Скайуокър и 13-годишната кралица Амидала от "Невидима заплаха"."

Според Джей Джей Ейбръмс, идеите на Джордж Лукас са били обсъдени, но в крайна сметка е било взето решението да се започне отначало: "Хан Соло, Люк и Лея се завръщат и са с 30 години по-възрастни. Това беше всичко, с което разполагахме, и трябваше да оформим една съвсем нова история. Трябваше да отговорим на въпросите "какво се е случило през тези 30 години", "къде е Хан", "какво се е случило с Лея", "Люк жив ли е"."

Според Катлийн Кенеди, различните виждания за бъдещето на поредицата не са довели до изостряне на отношенията с Джордж Лукас.
Copyright © 2024 Dir.bg.