Шестият син на Мел Гибсън във филм на баща си - "Хребетът Хаксоу"

01.08.2016
Шестият син на Мел Гибсън във филм на баща си - 26-годишният холивудски актьор Майло Гибсън играе второстепенната роля на "късметлията Форд" в новата биографична военна драма на Мел Гибсън "Hacksaw Ridge" ("Хребетът Хаксоу"), която ще бъде показана на фестивала във Венеция през септември. Американо-австралийската продукция на Cross Creek Pictures, Demarest Media, Icon Productions и др. ще бъде дистрибутирана в САЩ от Summit Entertainment и Lionsgate от 4 ноември и вече си има фейсбук-страница, уеб сайт и първи трейлър, разпространен от Lionsgate Movies.

Историческата лента е посветена на военния лекар Дезмънд Дос (в ролята - Андрю Гарфилд), служил по време на Битката за Окинава през Втората световна война от 1 април до 22 юни 1945 г. Младият войник носи убежденията на Църквата на адвентистите от седмия ден и отказва да убива и да носи оръжие (т. нар. conscientious objector - възразяващ по съвест). Въпреки пренебрежителното отношение на останалите униформени, Дос остава в армията като медик и с действията си при битката за Окинава спечелва уважението на цялата страна. Макар че бива тежко ранен от граната, а по-късно и от вражески снайперист, той спасява живота на 75 американски войници – постъпка, която му носи не само три Пурпурни сърца, но и най-високото военно отличие в САЩ "Медал на честта", връчен му лично от президента Хари Труман.

Хребетът Хаксоу е част от възвишението Маеда на японския остров Окинава и е сцена на двуседмичен бой между противниците по време на битката. Японските войници се намират в пещери и тунели из целия хребет, а американските катерят скалистия терен и са отблъсквани многократно, като евакуират ранените и се прегрупират за следващите атаки. Тримесечната Битка за Окинава е една от най-кървавите в тихоокеанския театър на военните действия, като директно убитите са повече от 82 000 души. Ефрейтор Дезмънд Дос рискува живота си, като изнася ранените и мъртвите и при това не носи оръжие.

Мел Гибсън по време на снимките:


Майло Гибсън е син на Мел Гибсън от брака му със стоматологичната сестра Робин Мур, продължил над 31 години - Гибсън се разведе с нея в края на 2011 г., двамата имат общо 7 деца - една дъщеря и шестима синове, като Майло е роден 6-ти поред. 2016-а година е дебютна за него с участието му както в настоящия филм, така и в драмата "Шайките на Палос Вердес" по дебютния роман на младата американска авторка Джой Никълсън.

Снимките на "Хребетът Хаксоу" бяха осъществени през есента на миналата година в Австралия, на различни локации в щата Нови Южен Уелс и в студиата на FOX в Сидни. В момента филмът е на етап постпродукция, а българката Дарина Павлова - близка приятелка на режисьора - финансира половината от целия му бюджет, който се оценява на $55 милиона. Вдовицата на Илия Павлов създаде през 2010 г. в Италия своята продуцентска компания "Project i Productions".

Кадър от филма:


"Hacksaw Ridge" е успял да събере и звезден актьорски състав, в който личат имената на Териса Палмър, Сам Уърдингтън, Лук Брейси, Хюго Уивинг, Винс Вон и Рейчъл Грифитс. Сценарият е на Андрю Найт ("Търсачът") и Робърт Шенкан ("Тихият американец", тв сериала "Пасифик"). Музиката е на Джон Дебни и Рупърт Грегсън-Уилямс, а оператор е новозеландецът Саймън Дъган, известен с работата си по "Аз, роботът", "Умирай трудно 4.0" и "Великият Гетсби". Сред режисьорските планове на самия Мел Гибсън е продължение на "Страстите Христови".

Афиши на "Hacksaw Ridge":


Copyright © 2024 Dir.bg.