Европейски филмови награ..."/> Кино

Номинации за Европейски филмови награди 2016

06.11.2016 г.
Номинации за Европейски филмови награди 2016На тазгодишните Европейски филмови награди, които ще се проведат за 29-ти път, няма особени изненади. Както се очакваше, пет от най-високопрофилните ленти за годината, 4 от които селектирани за Кан и 1 за Оскар, ще се състезават за приза "най-добър филм".

Церемонията ще се състои на 10 декември, събота, в полския град Вроцлав - европейска Столица на културата за годината - и ще бъде излъчена с превод седмица по-късно по тв канала HBO Bulgaria. Вчерашното "номинационно съобщение" бе предавано на живо през интернет от Севиля. Организатори на наградите са Европейската филмова академия (EFA) и EFA Productions. От днес започва и гласуването, в което участват 3 000 членове на Академията.

В най-престижната категория ще се борят следните филми:
- "Тя" (Франция, Германия, Белгия 2016) на Пол Верховен;
- "Аз, Даниел Блейк" (Великобритания, Франция, Белгия 2016) на Кен Лоуч;
- "Хулиета" (Испания 2016) на Педро Алмодовар;
- "Стая" (Ирландия, Канада 2015) на Лени Ейбрахамсън,
- "Тони Ердман" (Германия, Австрия 2016) на Марен Аде.

Германската режисьорка има най-големи шансове, според експертите, тъй като нейната драма за баща, опитващ се да възстанови връзката си със своята пораснала дъщеря, получи невиждани от години добри отзиви в Кан.

Светла Цоцоркова (дебют с "Жажда") е номинирана за "Европейско откритие '2016". В специално интервю с нея на официалния сайт на наградите, озаглавено "Опасността да се удавиш", тя разказва за филмовите локации, за кастингите и за търпението.


"Тони Ердман" е единственият филм, който е номиниран във всички 5 главни категории. 4 номинации има "Аз, Даниел Блейк". След като спечели Златна палма в Кан, филмът продължи да печели овации - награди на публиката от Локарно и Сан Себастиан, най-популярно международно заглавие от Ванкувър. "Тя" има 3 номинации и макар по-рано в Кан да не взе нищо, филмът за отмъщение след изнасилване има възторжени отзиви както за Верховен, така и за изпълнението на Изабел Юпер. "Хулиета" има 3 важни номинации - освен за най-добър филм, драмата е класирана за най-добър режисьор (Алмодовар) и най-добра актриса (Адриана Угарте и Ема Суарес, играещи един и същи образ).

В номинациите виждаме и по-нататъшно признание за актьори и актриси, които - макар и още да не са международни звезди, - са почетени за тяхната кариера и скорошни изпълнения. Така например, италианската актриса Валерия Бруни Тедески получи признание от Европейския фестивал в Севиля.

Румънският режисьор Кристиан Мунджю, когото помним още от "4 месеца, 3 седмици и 2 дни", получи две номинации - за режисура и за сценарий на драмата "Бакалауреат" ("Bacalaureat"), а другата номинация за сценарий отиде при Томаш Василевски за "Обединени щати на любовта" (Полша, Швеция).

С актьорски номинации са представени Валерия Бруни Тедески (за "Луда радост" / "La pazza gioia", Италия - Франция) и датската актриса Трине Дирхолм (за "Комуната" / "Kollektivet", Дания - Швеция - Холандия). Номинирани са още Изабел Юпер, Ема Суарес заедно с Адриана Угарте, Сандра Хюлер.

При мъжете са номинирани Хавиер Камара (за "Труман"), Хю Грант (за "Флорънс"), Бургхарт Клауснер (за "Държавата срещу Фриц Бауер" / "Der Staat gegen Fritz Bauer", Германия) и Ролф Ласгард (за "Човек на име Уве", Швеция). Номинирани са още Дейв Джуонс, Хавиер Камара и Петер Симонишек.

В категорията за документални филми изпъкват италианският "Огън в морето" на Джанфранко Роси и "Г-н Гага" на израелския режисьор Томер Хейман.

Тук може да видите и пълния списък с номинациите. България е представена с "Жажда" за наградата на Fipresci "Европейско откритие", като в същата категория има още едно българско участие, макар и миноритарно - в "Кучета" ("Câini"), копродукция Румъния - Франция - България - Катар, в която Катя Тричкова е копродуцент. Имаме номинация и в категорията "късометражен филм" с "Падаща звезда" (копродукция с Италия) на Любо Йончев.
Copyright © 2024 Dir.bg.