11 заглавия в конкуренция за най-добър балкански филм

19.02.2017
11 заглавия в конкуренция за най-добър балкански филмОрганизаторите на 21-вия София Филм Фест разпространиха днес информация за Балканския конкурс на форума. Дейността на балканското жури е подкрепена от сливенския винопроизводител „Домейн Бойар”, който осигурява и наградата за най-добър балкански филм - диплом, парична премия в евро и кашон вино. Освен тази награда, конкурсът връчва и почетен диплом, както и награда за балкански филм на Гилдията на българските кинокритици.

Ето и заглавията-състезатели:

Слава” е българското заглавие, което е базирано на действителни събития. Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов се превърна във фестивален любимец, печелейки десетки отличия.

Калин Петер Нетцер участва с новия си филм „Ана, моя любов” („Ana, Mon Amour” - Румъния, Германия, Франция) в основния конкурс на Берлинале преди няколко дни. Творбата на румънския режисьор разказва историята на Ана и Тома и за начина, по който психичното заболяване на Ана влияе на живота им. Оказва се, че Тома се нуждае от помощ, за да преодолее разпада във взаимоотношенията им.
Дана Бунеску, осъществила монтажа на филма, получи "Сребърна мечка" от Берлинския кинофестивал "за изключителен артистичен принос".

Игралният дебют на турския режисьор Илкер Савашкурт „Блокът на младоженците” („Groom’s Block”) ще има световната си премиера в София и е единственият филм, участващ в два конкурса – Балканския и Международния - за първи и втори филми. Филмът разказва за мъж, арестуван и хвърлен в затора при осъдените за тежки сексуални престъпления – място, известно именно като „Блокът на младоженците”. Там властват други закони, надзирателите са особено изобретателни и подклаждат напрежението, а осъдените често раздават правосъдие помежду си.

Копродукцията на Македония, Белгия и Словения „Когато денят нямаше име” („When the Day Had No Name”) на Теона Митевска e киноразказ за едно изгубено поколение, засегнато от социалните катаклизми на Балканите. Милан, Петър, Цветан, Аце и Владан са тийнейджъри като всички останали. Животът им тече по еднакъв начин – проблемни семейства, финансови несгоди и надежди за по-добро бъдеще. Преди Великден телата им са намерени недалеч от езеро край Скопие... Драмата е създадена по истински случай.

Спечелилият Голямата награда за най-добър филм на кинофестивала в Монреал „Конституцията” („The Constitution”, Хърватия-Чехия-Словения-Македония) на Райко Гърлич е интимна любовна история за четирима души, които живеят в една и съща сграда в центъра на Загреб. "Желанието ми беше да направя филм за съвременна Хърватия, за  преобладаващата омраза и нетърпимост” - казва Гърлич.

Морски тен” („Suntan”) е най-личният ми филм, заявява гръцкият режисьор  Аргирис Пападимитропулос. "Снимахме го в разгара на лятото на малкия остров Антипарос, където беше пълно с купонджии. Бях 15-годишен тийнейджър, когато започнах да ходя там, и все още отказвам да се „предам”, въпреки че съм опасно близо до възрастта на главния ми герой Костис.” Гръцко-германската копродукция е отличена с Наградата за най-добър филм на кинофестивала в Единбург.

Словенският режисьор Дамян Козоле твърди, че „за зрителите ще е много по-лесно да почувстват „Нощен живот” („Nightlife” - криминален психотрилър), отколкото да го разберат”. Най-новият му филм, резултат от съвместните усилия на Словения, Македония и Босна и Херцеговина, поставя въпроси, събужда много страхове и съвсем съзнателно оставя проблемите без решение. Истински събития са в основата на историята за известен адвокат, намерен в локва кръв на главен път в Любляна, целият нахапан от кучета. Физическите рани се оказват по-малка грижа от угрозата за сриване на репутацията пред обществото и шокираната съпруга е главно действащо лице в последвалия развой на събитията. Филмът беше номиниран за „Кристален глобус” в конкурса на Карлови Вари и спечели наградата за режисура.

Ранени сърца” („Scarred Hearts”) на Раду Жуде (когото помним от „Аферим!”) е създаден по едноименния автобиографичен роман на румънския писател Макс Блехер. Кинотворбата, отличена със Специалната награда на журито в Локарно, е разказ за чувствата и мислите на млад мъж, който в сянката на смъртта се бори с големите философски въпроси за смисъла и целта на човешкото съществуване.

Сръбско-българската копродукция „Смрадлива приказка” („A Stinking Fairytale”) на сценариста и режисьор Мирослав Момчилович разказва за любовта на двама клошари - Мома (Зарко Лаусевич) и Ема (Йелена Джокич). Мома страда от депресия. Ема – от алкохолизъм...

Тъмносветло” („Tereddut”) е турско-френска копродукция, режисирана от Йешим Устаоглу, а разказът е съчетание между детайлите от паралелно проучване на две жени: психиатърка, която дълго живее с партньора си, и жена в консервативно и почти тиранично семейство. Фокусът на филма е за жените в днешна Турция.

Черната игла” („The Black Pin”, Черна гора - Сърбия) e „изискан и очарователен дебют” на младия черногорски сценарист и режисьор Иван Маринович. Действието се развива в отдалечено село, изпълнено със суеверия и ритуали. Старото и традицията се срещат с модерното.
Copyright © 2024 Dir.bg.