Фестивал на италианското кино в България - второ издание

15.06.2017 г.
Фестивал на италианското кино в България - второ изданиеВторото издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от 19 до 23 юни 2017 г. в София. Събитието се организира от Италианската търговска камара в България след големия интерес, проявен от страна на българската публика към миналогодишното първо издание, а НДК отново е партньор на инициативата.

Този път акцент е област Пулия, една от най-живописните и богати на традиции италиански области. Област Пулия ще представи пред българската публика свои върхови постижения в киното, еногастрономията и туризма. По този начин фестивалът представя постиженията на регионално ниво, известни в цял свят.

В рамките на програмата ще бъдат представени 8 филма, подбрани съвместно с Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани всеки ден в кино „Люмиер Лидл“. Голяма част от тези продукции са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия: Nastri D’Argento, David di Donatello, Ciak d’Oro. Филмите ще могат да бъдат гледани и в културния център „G8“ в София.

Откриващ филм е „Голямата мечта“ (Il grande sogno, драма, 2009) с режисьор Микеле Плачидо - премиера за България.
Сред останалите ленти са „Фокача блус“ (Focaccia blues, биографичен / комедия 2009) с участието на Микеле Плачидо; „Хляб и бурлеска“ (Pane e burlesque, комедия, 2014); „Жена за приятел“ (Una donna per amica, комедия, 2014).

Фестивалът е на път да се превърне в традиция, като в неговите рамки ще има среща на италиански и български кинопрофесионалисти и ще се насърчи културният обмен между Италия и България в областта на кинематографията.

"Голямата мечта" - афиш:


Кадър от "Голямата мечта":


Кадър от "Голямата мечта":
Copyright © 2024 Dir.bg.