Българското предложение за Оскар е "Слава"

13.09.2017 г.
Българското предложение за Оскар е Филмът „Слава“ На Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за „Оскар 2017” за чуждоезичeн филм на американската филмова академия, съобщиха от Националния филмов център. То бе определено от седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев.

Според информацията на НФЦ, състезавали са се 10 филма, отговарящи на условията на Академията и заявени от продуцентите си за участие.

Първите места в класирането заеха “Слава” (България - Гърция 2016 г.) с 14 точки и “Безбог” (България - Дания - Франция 2016 г.) с 10 точки. Сред останалите филми са „Пеещите обувки“, „Семейни реликви“, „Никой“, „Бензин“, „Воевода“, „Летовници“, „Секс академия: Мъже“.

Режисьорите, сценаристи и продуценти на "Слава" Кристина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите „Аварийно кацане“ (2010), „Реки без мостове“ (2013), късометражния „Скок“ (2012, номиниран за Европейските филмови награди), „Урок“ (2014, носител на повече от 33 международни филмови награди).

Преди седмица стана известно, че в надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друг филм с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за госпожа Й." (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия.
Copyright © 2024 Dir.bg.