"Човек отвътре" - За продукцията

Продуцентът-носител на Оскар® Брайън Грейзър и номинираният за Оскар® режисьор Спайк Лий се срещат за първи път на церемонията по раздаването на наградите на Академията преди много години. През 1990 Лий е номиниран в категорията за най-оригинален сценарий за Do the Right Thing, а Грейзър е номиниран в същата категория – пет години по-рано за  Splash. През различни периоди от време те се срещали с надеждата да работят заедно по различни проекти, което все не се случвало. Човек отвътре бил отлична възможност двамата големи кинотворци най-сетне да работят заедно.

Грейзър наскоро бил купил сценария на умело написан трилър, озаглавен Човек отвътре от новака Ръсел Геуърц, за да направи филма в Universal Pictures. Докато търсел режисьор за умно написаната екшън-драма, случайна среща станала повод Лий да прочете текста и в резултат да подпише договор за режисирането на филма.

История, която да привлече толкова силно такъв опитен режисьор, не се среща често. Лий, който е направил сериозни филми по тежки социални проблеми през изминалите десетилетия, се зарадвал на възможността да работи по такъв увлекателен, сложен, напрегнат трилър. Той добавя, “Ръсел Геуърц е направил свеж, интригуващ опит в жанра „банков обир”, аз много харесах сценария и наистина исках да го направя. Кучешки следобед е един от моите любими филми, а тази историе е като осъвременен вариант на този тип филми”.

Грейзър усетил, че с Човек отвътре, най-сетне е дошло времето за дълго обсъжданото сътрудничество с Лий. Грейзър си спомня, “Когато се срещнахме по този повод, Спайк каза, ‘Имали сме много срещи и фалстартове, но ти обещавам, че този път ще направим страхотен финал.’ Той ме погледна право в очите, стисна ми ръката и каза, ‘Да го направим!’”

Грейзър бил въодушевен както от сценария, така и това, че ще работи с Лий. “За мен, автентичността е на първо място”, обяснява той. “Докато четях сценария бях погълнат от него, и в нито един момент не загубих интерес. В тази история най-много ми хареса, че не се знае защо се случват нещата, а накрая всичко става ясно по толкова задоволяващ и изненадващ начин. Тези изненади и обрати изпращат модела на филмите за обири в нова и много интересна посока”.
Copyright © 2024 Dir.bg.