Куп звезди във филм за Свети Валентин

12.02.2010 г.
Куп звезди във филм за Свети ВалентинДва дни преди 14 февруари по българските екрани премиерно пристига филмът “Денят на влюбените“.

В САЩ, родината на филма, този празник е символ на любовта, на съюза между двама влюбени. Това е денят, в който всеки би трябвало да е романтично настроен и да подпомогне бизнеса с цветя.

Денят на влюбените е най-ужасният ден и за всички онези, които нямат човек до себе си, но неизбежно се сблъскват с досадни сърчица, плюшени играчки и тематично бельо като част от рекламната кампания на търговците. У нас, разбира се, месец преди тази дата, негласно се разгарят диспути за Свети Валентин и Трифон Зарезан на тема ние българи ли сме или чуждопоклонници.

И на тема “Аз ще празнувам с най-вярната си любов - бутилката“. Така или иначе, независимо дали празнуваме или не, е хубав повод да се почерпим. Така че 14 февруари и в България ни носи атрибутиката си в розово, но е налице и съответният филм за този празник. “Денят на влюбените“ копира структурно много филми, но най-много прилича на “Наистина любов“ (който, признайте, е един от най-добрите съвременни коледни филми).

Режисьор е Гари Маршал (“Хубава жена“, “Булката беглец“), който е доказан майстор на романтичното кино. В най-новото си произведение Маршал е натъпкал плеяда известни актьори, но полученият микс, въпреки че е розов, става за качествени курабийки с форма на сърце. Става дума за много двойки и много варианти на взаимоотношения. Един от дуетите е на Рийд и Морли (Аштън Кътчър и Джесика Алба). Рийд предлага брак на Морли, тя се съгласява и светът става по-хубав, макар не за дълго. Джулия и Харисън (Дженифър Гарнър и Патрик Демпси) са гаджета, които на празничния ден няма да са заедно, а причината не е особено романтична.

Естел и Едгар (Шърли Маклейн и Хектор Елизондо) са щастливи баба и дядо на прекрасно внуче. То от своя страна е безнадеждно влюбено в най-красивото момиче в училището му. Холдън и Кейт (Брадли Купър и Джулия Робъртс) се запознават в самолета по време на 14-часов полет, а Джейсън и Лиз (Тофър Грейс и Ан Хатауей) се опитват да закрепят двуседмичната си връзка. Но има и самотници - Келвин Мур (Джейми Фокс) е спортен репортер, който мрази Свети Валентин. Кара (Джесика Бийл) е спортен агент и на всеки 14 февруари организира партита за всички, които ненавиждат празника. Пола Томас (Куин Латифа) е властна шефка, която няма време за нищо освен за работата си.

Действието в “Денят на влюбените“ се случва за 24 часа, което логично води до динамика и стегнато развитие на малките сюжетни линии. Те на свой ред се преплитат, като някои са ясни от самото начало, а други се разкриват едва на финала на филма.

Всъщност е лек и приятен романтичен разказ за различните гледни точки към любовта, раздялата и отношенията мъж - жена във всякакви варианти.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.