Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Рейф Файнс / Ralph Fiennes

Дата на раждане - 22.12.1962
Място на раждане - Ипсуич, Великобритания

Един от малкото, запазили традиционното английско произнасяне на името си Ralph - Рейф. Роден е в семейството на писателка и фотограф-фермер, най-голямото от 6-те им деца, а освен английски има ирландски и шотландски корени. През 1973 г. семейството им се мести в Ирландия за няколко години, където Рейф завършва римокатолическото училище за момчета St Kieran's College и учи в гимназия Newtown School, след което се местят в Салисбъри, Англия и там завършва средното си образование в Bishop Wordsworth's School, мъжка гимназия към англиканската църква. Започва да изучава рисуване в колежа Chelsea College of Arts в Лондон, преди да се насочи към актьорството. Между 1983 и 1985 г. следва в Кралската академия по драматично изкуство, започва кариерата си театрите Open Air и National Theatre, преди да стане известен в Кралския Шекспиров театър като един от най-забележителните интерпретатори на Шекспир.

На телевизионен екран излиза през 1991-1992 г. в два сериала, а неговият широкоекранен дебют е в "Брулени хълмове" (1992), където в главната мъжка роля партнира на Жюлиет Бинош. Следващата година извършва международния си пробив в света на киното чрез "Списъкът на Шиндлер" (1993) на Спилбърг и получава номинации за Оскар и Златен глобус за поддържаща роля, както и печели наградата на Британската академия. Втората си номинация за Оскар заслужава за "Английският пациент" (1996) на Антъни Мингела, този път за главна мъжка роля.

Рейф Файнс е актьорът, който може да изиграе всичко. След като играе Хамлет на сцената в Ню Йорк, получава и наградата "Тони". "Този актьор е получил от Бога всичко: ум, талант, и прекрасна външност" - хвали го Антъни Мингела. - Такъв актьор не може да не стане звезда".
"Струва ми се - отбелязва режисьорката на "Странни дни" Катрин Бигълоу - че у него постоянно се таи ярост, способна всяка минута да се взриви. И едновременно с това, той е много уязвим. Смятам, че именно това го отличава от другите актьори".

В реалния живот Файнс е невисок, скромно обличащ се човек, който не впечатлява с нищо особено. От първа среща никой не може да разпознае в него изключителния талант. Обаче на сцената и на екрана буквално се преобразява, превръщайки се в еталон на изисканост, елегантност и стил.

Рейф Файнс се превъплъщава успешно и в образа на Евгений Онегин във филма "Онегин" (1999), поставен от неговата сестра Марта по безсмъртната творба на Пушкин. През 2002 г. участва и в поредния филм за канибала Анибал Лектър "Червения дракон", след това излиза и "Maid in Manhattan", в който партньорка му е Дженифър Лопес.

За личния си живот Файнс предпочита да мълчи. Не споделя никога защо през 1997 г. се е разделил с жена си, английската актриса Алекс Кингстън - тя е негова състудентка и се срещат в продължение на 10 години преди да слючат брак през 1993-та. А още по-малко е склонен да говори за отношенията си с по-възрастната от него английска актриса Франческа Анис, с която се раздели през 2006 г. след дългогодишна връзка - Файнс й изневерява с румънската певица Корнелия Кришан...

Един от по-малките му братя - Джоузеф, също става прочут актьор, който е номиниран за "Оскар" за изпълнението си във филма "Влюбеният Шекспир". "Ралф от малък бе равнодушен към мнението на другите хора" - разказва сестра му Марта, станала по-късно кинорежисьор. - "Той никога не се опитваше да си слага маска на любезност, за да привлече вниманието към себе си. Единственото, което му харесваше безкрайно, бе да устройва различни представления". Файнс си припомня за детството с удоволствие, но без носталгия. "Марта оцветява тогавашния ни живот в розови тонове - смята той. - На практика не беше така. Ние бяхме много бедни. Родителите ни постоянно се бореха за оцеляване". Майката на Файнс, която умира през 1993 г., е прекрасна художничка и писателка, чиито творби така и не получават признание. Тя все пак успява да се порадва на първите актьорски успехи на сина си. "Списъкът на Шиндлер" е последният филм, който успява да види преди да почине.

Файнс не е от хората, преследващи успеха на всяка цена. Този изискан господин обича страстно усамотението, когато може да слуша в захлас джаз. Боготвори Ела Фицджералд, Нат Кинг Кол, Били Холидей. "Мога да ги слушам по цели дни - споделя той. - Когато звучи гласът на Холидей, аз съм щастлив, и тъжен едновременно".
Актьорът е посланик на УНИЦЕФ и осъществява дейности в Индия, Киргизстан, Уганда и Румъния.

Филмография

Режисьор: Рудолф Нуреев: Бялата врана Невидимата жена Актьор: Менюто The Forgiven The Dig King’s Man: Първа мисия Bond 25 Холмс и Уотсън Рудолф Нуреев: Бялата врана NT live - Антоний и Клеопатра Андре-гласът на виното Аве, Цезаре! Голямото плискане СПЕКТЪР Две жени Гранд Хотел Будапеща Невидимата жена Големите надежди 007 координати: Скайфол Гневът на титаните Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2 Сблъсъкът на титаните Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1 Бавачката Макфий и големият взрив Четецът Войната е опиат Херцогинята В Брюж Бърнард и Дорис Хари Потър и Орденът на феникса Земя на слепци Хари Потър и огненият бокал Вечният градинар Хромофобия Бялата графиня Спайдър Добродетелен крадец Петзвезден романс Червеният дракон Краят на аферата Съншайн Онегин Отмъстителите Оскар и Лусинда Английският пациент Странни дни Cтранни дни Телевизионно състезание Списъкът на Шиндлер Брулени хълмове Озвучен от: The Voyage of Doctor Dolittle The Lego Batman Movie Кубо и пътят на самурая Уолъс и Громит: Проклятието на заека Чудотворецът

Новини

Киномания 2022 от 17 ноември "Киномания" с поредица от тематични филмови седмици Дани Бойл щял да убие 007 в "Бонд 25" Сънданс 2019 тръгва в четвъртък със 152 пълнометражни заглавия "Студена война" обра Европейските филмови награди 2018 „Времето е наше” открива Киномания 2018 Ванеса Редгрейв ще получи „Златен лъв“ за цялостен принос Кинообразите на Христос Рейф Файнс стана сръбски гражданин Warner Bros. се събира с Amazon за "Щиглецът" с Рейф Файнс Рейф Файнс актьор и режисьор в „Белият гарван” Инди кино: награди "Независим дух" 2017 ден преди Оскарите Започна фестивалът ”Любовта е лудост” Дуото Том Холанд - Робърт Дауни мл. отново на екран догодина Телевизия: Джоузеф Файнс играе Майкъл Джаксън? Рейф Файнс режисира филм за известния руски балетист Рудолф Нуреев Първи кадри от новия филм за Бонд: тийзър-трейлър Предвиждания за Оскар 2016 Ето и номинациите за “Златен глобус” Излезе сюжетът на Bond 24 - "СПЕКТЪР", Моника Белучи в каста Кристоф Валц в новия филм за Джеймс Бонд, редом до Даниел Крейг Куп звезди в най-новия проект на братята Коен Стартираха снимките на продължението на “Сблъсъкът на титаните” „Войната е опиат” и в България Противоречива роля за Никол Секс-скандал с Рейф Файнс Рейф Файнс си намери нова приятелка Чаровната Рейчъл Вайс На видео и DVD в края на 2004 Рейф Файнс. Актьорът, който може да изиграе всичко “Червеният дракон” - канибалът се завръща
Copyright © 2024 Dir.bg.