Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Уди Алън / Woody Allen

Дата на раждане - 01.12.1935
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Алън Стюарт Конигсбърг е роден в семейството на счетоводителка, потомък на австрийски евреи, и келнер-бижутер от руско еврейско потекло. Има по-малка сестра - Лети Аронсън, днес филмов продуцент. От малък сред хобитата му са фокусите и свиренето на кларинет. На 15 години Алън започва да пише вицове за квартален вестник в Бруклин срещу 200 долара седмично, а по-късно ги пише за токшоу-предавания.

На 17 години променя официално името си от Алън на Хейуд (Heywood), а после започва да нарича себе си Уди (Woody) - по името на американския джазов кларинетист Уди Хърман. Завършва гимназия Midwood в Бруклин. По съвет на агентите си, започва да представя сам своите шеги под формата на стенд-ъп комедии в кафенета и клубове. Изключен от Нюйоркския университет, през 1965 г. пише сценарий за ролята на Уорън Бийти в комедията "What's New Pussycat" и получава малка роля в нея, но по време на продукцията дава на себе си по-добър текст за разлика от Бийти, който се оттегля от филма, а ролята му е поета от Питър Селърс. Тогава Алън разбира, че би могъл да работи по филми само при положение, че изцяло контролира продукцията.

Режисьорският дебют на Уди Алън е с криминалната комедия "What's Up, Tiger Lily?" от 1966 г. Оттогава насам прави по около един филм на година, като пише сценария, режисира и често играе в него. Едновременно с това успява да напише една дузина театрални пиеси и няколко книги.

В музиката, Уди Алън е страстен любител на джаза. Свири с различни формации (Preservation Hall Jazz Band, New Orleans Jazz Band), осъществява турнета.

В личния си живот има 3 брака, последният е от 1997 г. с осиновената от Миа Фароу дъщеря Сун-И Превин, както и 12-годишна връзка със самата Миа Фароу (1980-1992), връзки с актрисите Даян Кийтън (1970-1971) и Стейси Нелкин. Има 4 осиновени (две с Миа Фароу и две дъщери със Сун-И Превин) и едно биологично дете (с Миа Фароу).

Уди Алън е вегетарианец, страда от клаустрофобия и агорафобия и над 37 години посещава психоаналитик. Въпреки че има 4 Оскара и 16 номинации, 3 Златни глобуса и 6 номинации, 7 награди и 9 номинации от Британската академия, 2 награди "Сезар" и 8 номинации от Френската академия и други, почти никога не е посещавал церемониите, избягва фестивалите, както и не гледа собствените си филми. Има награда и от кинофестивала в Кан - през 1985 г. печели наградата на ФИПРЕСИ за "Пурпурната роза на Кайро".

Филмография

Режисьор: Чист късмет Фестивалът на Рифкин Дъждовен ден в Ню Йорк Въртележка Café Society Почти нормален Магия в полунощ Син жасмин На Рим с любов Полунощ в Париж Ще срещнеш висок тъмнокос непознат Каквото дойде Вики Кристина Барселон Мач Пойнт Мелинда и Мелинда И още нещо Финал по холивудски Проклятието на скорпиона Дребни мошеници Сладък и гаден Знаменитости Да разнищим Хари Куршуми над Бродуей Мистериозно убийство в Манхатън Съпрузи и съпруги Престъпления и прегрешения Друга жена Хана и нейните сестри Пурпурната роза от Кайро Дани Роуз от Бродуей Секскомедия в лятна нощ Манхатън Актьор: На Рим с любов И още нещо Финал по холивудски Проклятието на скорпиона Светлината ми прави компания Дребни мошеници Сладък и гаден Да разнищим Хари Мистериозно убийство в Манхатън Съпрузи и съпруги Престъпления и прегрешения Хана и нейните сестри Дани Роуз от Бродуей Секскомедия в лятна нощ Манхатън Казино Роял Сценарист: Чист късмет Фестивалът на Рифкин Дъждовен ден в Ню Йорк Въртележка Café Society Почти нормален Магия в полунощ Син жасмин На Рим с любов Полунощ в Париж Ще срещнеш висок тъмнокос непознат Каквото дойде Вики Кристина Барселон Мач Пойнт Мелинда и Мелинда Финал по холивудски Проклятието на скорпиона Дребни мошеници Сладък и гаден Знаменитости Да разнищим Хари Куршуми над Бродуей Мистериозно убийство в Манхатън Съпрузи и съпруги Престъпления и прегрешения Хана и нейните сестри Пурпурната роза от Кайро Дани Роуз от Бродуей Секскомедия в лятна нощ

Новини

В програмата на Киномания - фестивални фитове от цял свят Новият филм на Уди Алън - на Киномания 2020 Уди Алън с нов филм Уволниха Дилън Браун заради похотливо поведение Уволниха Дилън Браун заради похотливо поведение Колин Фърт вече няма да работи с Уди Алън Джуд Лоу преговаря за Captain Marvel "Въртележка" и "Формата на водата" през декември на Киномания "Безкрайната градина" е откриващ филм на Киномания 2017 "Спилбърг" - документална премиера в Ню Йорк Warner Bros. се събира с Amazon за "Щиглецът" с Рейф Файнс Селена Гомес в следващия филм на Уди Алън „Амазон” ще разпространява последния филм на Уди Алън Новият филм на Уди Алън с премиера на първи декември Джеймс Белуши в новия филм на Уди Алън Кейт Уинслет в новия филм на Уди Алън Най-добрите филми според Уди Алън "Пулсът на парите" ще бъде представен в Кан "Café Society" на Уди Алън ще открие фестивала в Кан Кейт Бланшет за работата си с Уди Алън Кристен Стюарт се присъедини към актьорския състав на „Дълга разходка на полувремето” на Анг Лий Кристен Стюарт и Брус Уилис сред звездния каст на новия филм на Уди Алън Sony Pictures Classics закупи и следващия филм на Уди Алън Филмът на Уди Алън, "Nero Fiddled" - през 2012-а Обявиха номинациите за "Златен глобус" 2012 Уди Алън получи възмездие за $ 5 милиона Кидман при Уди Алън Уди Алън иска да снима в Париж Новости при Уди Алън Новият филм на Уди Алън е готов Уди Алън по 35 000 долара месечно... Лиъм Нийсън - ирландският джедай Уди Алън отличен с наградата Принцът на Астурия за изкуства
Copyright © 2024 Dir.bg.