Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Жюлиет Бинош / Juliette Binoche

Дата на раждане - 09.03.1964
Място на раждане - Париж, Франция

Очарователната и деликатна френска актриса е родена в семейството на Моник Стеленс, полякиня и преподавателка по френски език, актриса, и Жан Мари Бино, скулптор с португалско потекло, отгледан в Мароко. Родителите й се развеждат, когато е на 4, и тя израства между всекиго от тях и в католическо училище. От дете Жюлиет се увлича по изкуствата и по-специално от театъра. Завършва Националната школа за драматични изкуства в Париж и Парижката консерватория, учи също и при известната парижка преподавателка Вера Грег. Наема се на всякаква работа, вкл. касиерка в магазин, за да плаща образованието си.

От 1977 до 1981 г. Жюлиет работи активно в театъра. През 1982 година актрисата се снима в киното за първи път. По това време започва да се изявява и в телевизията. След поддържащи роли във филми като La Vie de famille (1984), Hail Mary (1985) и филми на Жан Люк Годар успява да привлече внимание с главни роли в Rendez-vous (1985) на Андре Тешен. През 1987 г. в ролята й на жена със свободен дух при дебюта й в англоезичното кино (“Непоносимата лекота на битието” на Филип Кауфман), получава световна известност и успех. По това време Роджър Ебърт, прочутият кинокритик от “Чикаго Сън Таймс”, чиито книги с ревюта за филми се продават по цял свят, пише, че "тя е почти неземна в красотата и невинността си".

През 1988 година се връща накратко на театралната сцена за да играе в спектакъла "Чайка", поставен от Андрей Кончаловски. Снимала се е във филмите "Щета" с (1992, реж. Луи Мал) в мрачната роля на жена, която изкушава героя на Джереми Айрънс. По това време “неземната невинност”, за която пише Ебърт, си е отишла. В едно интервю след излизането на филма, Бинош казва: "Мал реши да промени имиджа ми! Той смяташе, че съм твърде директна и искаше нещо по-софистицирано".

Година по-късно идва "Три цвята: синьо" (1993, реж. Кшищоф Кешловски, с награди "Сезар" и на Веждународния кинофестивал във Венеция). След едногодишно прекъсване, по време на което става майка, Жюлиет е избрана за главната роля в най-скъпия френски филм, правен дотогава - "Хусар на покрива" (1995, реж. Жан-Пол Рапено). Ролята й във филма на Антъни Мингела "Английският пациент" (1996) й носи Оскар, награда на Британската академия, Европейска филмова награда и награда от Международния кинофестивал в Берлин.

Сред последните работи на актрисата са филмите "Алис и Мартен" (1998, реж. Андре Тешине), "Вдовицата от Сен-Пиер" (2000, реж. Патрис Леконт), "Шифър неизвестен" (2000, реж. Михаел Ханеке), "Шоколад" (2000, реж. Ласе Халстрьом, номинация на "Оскар") “Часова разлика” (2002)

Още за Жюлиет Бинош
- Избрана е от списание Empire в списъка на 100-те най-секси звезди в историята на киното (#48) (1995)
- Отказва главната роля в “Джурасик парк” (1993)
- Списание "People" я поставя в списъка си на 50-те най-красиви хора в света. (1997)
- През 1996 е номинирана за Оскар като поддържаща актриса за “Английският пациент”. Легендарната Лорийн Бакол също е номинирана за “Огледалото има две лица” и победата й се счита за сигурна, но Оскарът отива при Бинош и това е една от най-големите изненади в историята на Академичните награди. В благодарственото си слово тя казва, "Нямам подготвено слово. Мислех, че Лорийн ще спечели."
- Тя е най-високо платената френска актриса (2002)
- Отклонявала е много предложения за участия в холивудски филми.
- През 1990 пише писмо до президента на Франция, Франсоа Митеран и го моли да помогне за събирането на пари за филма Amants du Pont-Neuf, Les (1991), но не получава отговор.
- През 1993 Митеран кани Бинош на вечеря в Елисейския дворец в Париж. Когато от пресата го питат защо я кани, той отговаря "Една нощ сънувах, че се целуваме и сега се надявам да ми стане любовница". Бинош отклонява тези твърдения.
- Появява се в "Плейбой" през ноември 2007 г., когато е на 43 г.
- Последната й сцена в "Годзила" (2014) е просълзила Куентин Тарантино.
- Като модел е лице на парфюм на Lancome и на италианската модна линия за дамско облекло Gentryportofino
- Номинирана е за театралната награда Тони" на Бродуей през 2001 г. за изпълнението си в пиесата "Измяна" на Харолд Пинтър.

В личния си живот, Бинош има връзка с режисьора Леос Каракс от 1986 до 1991 г., с френския актьор Оливие Мартинез между 1994 и 1997 г., има и две деца - син (род. 1993) от професионалния гмуркач Андре Ал и дъщеря (род. 1999) от актьора Беноа Мажимел, с когото се запознава на снимките на биографичната романтична драма "Децата на века" и с когото живее заедно четири години - до 2003 г. Две години (2003 - 2004) е във връзка с актьора, режисьор и сценарист Матийо Амалрик. Кръстница е на 9 камбоджански деца-сираци.

Филмография

Актьор: Между два свята Двете страни на острието Как да бъдеш добра съпруга Тази, която не съм Истината Двойствен живот Живот нависоко Видение Дух в броня Слънцето в нас 76 минути и 15 мига от живота на Аббас Киаростами Полина Тихият залив Никой не иска нощта Годзила Облаците на Силс Мария Хиляда пъти лека нощ Космополис Корумпирани ченгета Леки момичета Пътуването на червеното балонче Взлом Скришна игра Сезонът на буквите В моята страна Код непознат Шоколад (2000) Английският пациент Брулени хълмове Непоносимата лекота на битието

Новини

Студиата ускоряват пускането на филми онлайн Председатели на журитата в Берлин, Кан и Венеция 2020 Раздадоха "европейските оскари" за 2019 г. Киномаратон: Не пропускайте тези филми на Киномания "Истината" на Корееда откри фестивала във Венеция 2019 26-о издание на фестивала „Любовта е лудост” във Варна от 24 август 2018 Фестивалът в Торонто обяви част от програмата си 5 официални видеа от "Дух в броня" Започна фестивалът ”Любовта е лудост” Раздадоха наградите на Френската академия - Сезар 2016 Филм с българско участие открива Берлинале Жюлиет Бинош замени Сара Поли Отново за манипулацията На видео и DVD в края на 2004
Copyright © 2024 Dir.bg.