Как се научих да летя

Лето када сам научила да летим

Сърбия, Хърватия, България, Словакия | 2022г | 87 минути | Семеен , Юношески | Официален сайт
- 0/10
Програма:

За филма

В разпространение от: 16.02.2022
Премиера в България: 16.09.2022
Производител: Sense Production, Kinorama, Арт Фест, Silverart
Разпространител: Арт Фест

"How I Learned to Fly":

По едноименния роман (2015 г.) на сръбската писателка Ясминка Петрович.

Нежен и топъл филм за порастването и прошката погледа на една тийнейджърка - затрогваща и чудата история на едно семейно помирение. Действието се развива на идиличния хърватски остров Хвар, създавайки картина на безгрижно детство - както чрез начина, по който възприема света 12-годишната София, така и от гледната точка на нейната баба. Житейската перспектива на героинята се променя така, че бележи началото на нейната зрялост; това е моментът, за който всяко дете мечтае и очаква с нетърпение и за чието настъпване жадуваме и ние, възрастните.

София мечтае за почивка на къмпинг с приятели и за първата си целувка. Но вместо това е принудена да прекара лятната си ваканция в старата семейна къща на острова с властната си баба Мария и нейната сестра Луце. Без приятели и интернет, животът на София там е истински ад, но скуката отстъпва място на интерес към особеното поведение на баба Мария. София подозира тайно увлечение, а по-внимателното проучване на любовния живот на баба й разкрива дълго пазена семейна тайна.

В крайна сметка чаровната тийнейджърка ще запази щастливи спомени от своето мечтано лято, изпълнено с новия приятелства, романтика и много повече приключения, отколкото си е представяла. Тя получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и осъзнава преходността на живота.

Филм с послание: младото поколение ще изгради отново мостовете на приятелството и на семейните връзки, непоклатимо основани върху доверието и любовта, прошката.

„Исках да кажа на младите хора да не бързат да пораснат. В един от най-важните моменти в живота, когато сте на 12 или 13, обикновено искате да сте на 15 или 16. Това е глупаво. Опитвам се да кажа на децата да се наслаждават на тези 12 години, защото те са точно толкова феноменални, колкото и 16. Глупаво е да бързаш да пораснеш, защото така ще загубиш това, което се случва в този момент.“
Радивое Андрич

Прожекции на София Филм фест: 17.-31.03.2022 г.
Прожекция на открито (Sofia Summer Fest): 01.09.2022 г.
Прожекция в Дом на киното - Соия: 13.09.2022 г.
Прожекция на Златна роза - Варна: 23.09.2022 г. (откриващ филм)

Кастинг

Режисьор: Радивое Андрич
В ролите: Клара Хърванович, Олга Оданович, Снежана Синовчич, Жарко Лаушевич, Стефан Щерев
Сценарист: Любица Лукович
Продуценти: Мая Попович, Мира Сталева, Стефан Китанов
Музика: Васил Хаджиманов
По книгата на: Ясминка Петрович
Оператор: Душан Йоксимович
Copyright © 2024 Dir.bg.