Инспекторът и нощта

The Inspector and the Night

България | 1963г | 92 минути | Драма , Криминален , Психо | Официален сайт
- 7/10

За филма

В разпространение от: 16.12.1963
Премиера в България: 16.12.1963
Производител: Студия за игрални филми, Четвърти творчески колектив
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)
По едноименния роман (1963 г.) на Богомил Райнов.

В една дъждовна утрин инспекторът от криминалната милиция (Георги Калоянчев) заедно със съдебния лекар (Димитър Панов) отива да разследва убийство. Маринов, човек с тъмно минало и нисък морал, е намерен мъртъв. Лекарят е категоричен, че е самоубийство, тъй като чашата с отровата е налице, но инспекторът не мисли така, защото чашите са две.

Следствието го среща с всички обитатели на старата къща и разкрива различни страни от живота на тези хора със сянка на подозрение.

Кой го е направил? Баев (Лео Конфорти), когото съседите са видели да излиза от апартамента на Манов. Адвокат Димов (Стефан Гъдуларов), който е замесен чрез определени документи или Жана (Невена Коканова), любовницата на жертвата?

Признанието на хубавата Жана, че е дала на стария любовчия Маринов луминал, за да си тръгне по-скоро от дома му, я поставя на първо място сред заподозрените. След изследването на шишето се оказва, че луминалът е в малко количество, а Маринов е починал от цианкалий.

След разпита на лекаря-съсед д-р Колев (Константин Коцев) се оказва, че покойният е бил и болен от рак в стомаха. Признанието, че му е дал цианкалий по негова молба, оневинява всички...

В ушите на инспектора дълго звучат думите на лекаря, че "един мъртъв мръсник е по-приятен от един жив мръсник".

Кастинг

Режисьор: Рангел Вълчанов
В ролите: Георги Калоянчев, Невена Коканова, Константин Коцев, Цонка Митева, Корнелия Божанова, Искра Хаджиева, Стефан Гъдуларов, Лео Конфорти, Наум Шопов, Иван Андонов, Иван Янчев, Стефан Данаилов, Димитър Панов
Сценарист: Богомил Райнов
Продуцент: Никола Велев
Музика: Симеон Пиронков
По книгата на: Богомил Райнов
Оператор: Димо Коларов
Copyright © 2024 Dir.bg.