Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ивайло Христов / Ivaylo Hristov

Дата на раждане - 10.12.1955
Място на раждане - София, България

Ивайло Христов е един от най-популярните български актьори с над 120 роли в театъра и киното. Завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” през 1980 г. в класа по актьорско майсторство на проф. Сашо Стоянов. Участвува в дипломните спектакли “Озирис и Изида”, “Езоп” и “В нажежежният мрак”. Поставя пиесата на А. Копит “О, татко, бедни татко, мама те затвори в гардероба и аз съм много нещастен” като режисьор. По разпределение е изпратен в сливенския драматичен театър “Ст. Киров” и до 1985 г. работи като актьор в трупата. През този период участва в повече от 20 постановки. Сред ролите, които е играл, са Куцар от “Албена”, Шиндин от “Ние долуподписаните”, Аметистов от “Зойкината квартира”, лудият от “Случайната смърт на един анархист”, Буслай от “Праг”...

Получава награда на VІІ национален преглед на българската драма и театър и наградата на САБ за млад актьор за ролята си на Орце от “Солунските съзаклятници”. За работата си в Сливенския драматичен театър е награждаван за високи постижения в областта на театралното изкуство с наградата “Сливенски огньове” през 1981 г. и 1985 г.

От 1986 г. работи в Театъра на българската армия, като се изявява и като актьор на свободна практика. За ролята на Ванката от пиесата “Подробности от пейзажа” на Ст. Стратиев получава наградата на VІІІ национален преглед на българската драма и театър. Играл е в пиесите “Нощно съжителство”, “Господин Пунтила и неговия слуга Мати”, “Носорози”, “В очакване на Годо”, “Гувернант”, “Вишнева градина”, “Женитба”,”Секс, наркотици и рокендрол” и други.

Като режисьор е поставял пиесите “Човешки глас”, “Случайната смърт на един анархист”, “Секс, наркотици и рокендрол”, “Подземни тайни”, “Нощта на рокендрола”. В НАТФИЗ, където е асистент от 1992 г. в класа на проф. Стефан Данаилов, е поставял пиесите “Опера за три гроша” и “Буребарут”.

В киното Ивайло Христов се е снимал в над 20 игрални филма, между които “Мера според мера”, “Бягащи кучета”, “Парчета любов”, “АкаТаМуС”, “Черната лястовица”, “Приятелите на Емилия”, “Нещо във въздуха” и други.

През 2000 г. (след като предишната година е спечелил субсидия) започва работа по първия си режисьорски проект в киното. Ивайло Христов признава, че отдавна се е готвил за „този риск”. Сценарият е на Людмил Тодоров, който прави изключение и не режисира сам собствения си сценарий. Първоначалната идея била трите главни роли да се изпълняват от самия Ивайло Христов, Александър Морфов и Чочо Попйорданов, но с годините се наложило да участват в по-млади изпълнители, връстници на героите от филма – Деян Донков, Иван Радоев-син и Валери Йорданов.
„Емигранти” печели „Златна роза” на фестивала на българското кино във Варна през 2002 и е един от съвсем немногото български филми през последните години, след които зрителите не излизаха обзети от срам, а с викове „Браво”.

Филмография

Режисьор: Страх Каръци Стъпки в пясъка Емигранти Актьор: Записки по едно предателство Уроците на Блага Пролетно равноденствие Изкуството да падаш В сърцето на машината Откритието Живи комини Непознати Времето е наше Спомен за страха Жажда Буферна зона Цахес Малки разговори Рапсодия в бяло И Господ слезе да ни види Черната лястовица Приятелите на Емилия Всичко от нула Нещо във въздуха О, Господи, къде си? Бащата на яйцето Веществено доказателство Парчета любов АкаТаМуС Приземяване Уони Сценарист: Страх Каръци Стъпки в пясъка АкаТаМуС

Новини

6 български филма по 6 лв. за 6 септември в Дом на киното "Мера според мера" в пълен вид - тази събота Първи тийзър на „В сърцето на машината“ Завършиха снимките на "В сърцето на машината" "Каръци" е българското предложение за Оскар Журито на “Златна роза” 2016 Два български филма на 38-ия Международен Московски кинофестивал Прецедент с "Каръци": одобрение и от публиката, и от критиката За първи път - 2 български филма в Балканския конкурс на София Филм Фест "Каръци" открива два фестивала у нас „Каръци“ на Ивайло Христов с голямата награда на Московския филмов фестивал 11-и София филм фест
Copyright © 2024 Dir.bg.