Дъмбо

Dumbo

- 9.8/10

За филма

В разпространение от: 27.03.2019
Премиера в България: 29.03.2019
Производител: Tim Burton Productions, Walt Disney Pictures
Разпространител: Форум Филм България

Един от най-ярките анимационни образи, появил се за първи път през 1941 година, се завръща на големия екран за нов живот - вече в игрална версия. В адаптацията откриваме носталгична нотка, напомняща на детство и безгрижие, но и грандиозна реализация в съвременен дух - доказателство за специалния емоционален заряд и за неуязвимата принадлежност към семейството… от каквито и членове да се състои то! Филмът предизвиква еуфория и истинска естетика както в картината, така и в актьорското присъствие - бляскава лента с най-съвременни и възхитителни визуални ефекти за цирковия свят с неговите тайни и необятни предели.

Разказва се историята на Холт Фариър (Колин Фарел) - бивш цирков артист, който намира живота си обърнат с главата надолу, връщайки се от войната.

На територията на цирка, превърнал се в своеобразен дом и крепостна стена за всички артисти в него, се ражда малко слонче. Огромните му уши обаче влизат в разрез с цирковото изкуство или поне с това, което собственикът на цирка Макс Медичи (Дани ДеВито) си представя, че е необходимо за едно изящно и ненадминато по своя мащаб представление. Той се колебае за присъствието на Дъмбо в спокойно устроения цирков свят, но има смелостта да повярва в красотата на различното! Макс"вербува" Холт да се грижи за новородено слонче, чиито огромни уши го правят за посмешище във вече замиращия цирк.

Когато обаче децата на Холт - Паркър и Хобинс разбират, че Дъмбо може да лети, убедителният предприемач В. А. Вандевър (Майкъл Кийтън) и акробатка на име Колет Марчънт (Ева Грийн) се захващат със задачата да превърнат странното дебелокожо създание в истинска звезда. След като поемат грижата за новороденото слонче с големи уши, те разбират, че това не е обикновено създание, а едно невиждано чудо, което ще възроди магията на цирка. Останал без майка си, Дъмбо е напълно зависещ от семейство Фариър, които се превръщат в негови покровители, помагайки му да повярва в себе си повече отвсякога. Възхитителната му дарба не остава дълго в тайна и Вандевър се заема със задачата да превърне Дъмбо в истинска циркова звезда в тандем с акробатката.

Дълбоко пазените тайни на цирка започват да изплуват на повърхността и да превръщат амбициозните планове за бляскаво възраждане на древното изкуство в сложно препятствие по пътя към опазване на истинските ценности.

Филмът е заснет във Великобритания (в студиата Pinewood Studios и Cardington Studios).

(дублирана и субтитрирана версия на български език)

Кастинг

Режисьор: Тим Бъртън
В ролите: Колин Фарел, Дани ДеВито, Майкъл Кийтън, Ева Грийн, Камил Лемешевский, Алън Аркин, Финли Хобинс, Нико Паркър
Сценарист: Ерън Кругър
Продуценти: Катърли Фрауенфелдър, Дерек Фрий, Ерън Кругър, Джъстин Спрингър
Музика: Дани Елфман
Оператор: Бен Дейвис
Copyright © 2024 Dir.bg.