Свободен играч

Free Guy

- 9.5/10

За филма

В разпространение от: 11.08.2021
Премиера в България: 13.08.2021
Производител: Berlanti Productions, 20th Century Studios
Разпространител: Форум Филм България

Касиерът в една банка (Райън Рейнолдс) осъзнава, че е второстепенен играч в отворената световна видеоигра "Free City", която скоро предстои да приключи. С помощта на аватара Молотовка (Джоди Коумър), той се мъчи да накара създателите на играта да не "закрият" света.

Какво, ако светът около нас беше видеоигра? Ако настъпи време, в което трябва да определяме действията си спрямо виртуални правила за оцеляване? Звучи вълнуващо и малко страховито... Ставаме свидетели на необичайни случки в иначе обичайното ежедневие на банковия касиер Гай. От обикновен служител, подвластен единствено на стриктния служебен график и типичната за големия град динамика, Гай се превръща в супергерой на новия свят, който обръща живота му за секунди. Време е той да заеме възловата роля на Свободен играч и да влезе в „играта“, която ненадейно оживява навсякъде около него. Супергерои с необикновени сили, сложни мисии и препятствия за преодоляване и едно следващо ниво, което ще ни изненада, стига да успеем да преминем настоящето.

Всяка стъпка на иначе спокойния и праволинеен банков служител е съпроводена от неконтролируем хаос. Нестихващ екшън, изненадващи появи на всевъзможни нови герои, преплитане на реалност и фикция създават динамични обрати през цялото време и са част от вълнуваща история, която превръща иначе паралелния гейминг свят в действителност. А дали виртуалната реалност всъщност не е еквивалент на света, който познаваме? Може би са напълно идентични, но рамките и правилата, наложени от една видеоигра, са далеч по-строги и некомфортни. Животът наистина е игра, но филмът ни дава различна перспектива за това, как можем да я владеем. Показва ни как да бъдем главни герои в живота си и ни припомня, че светът винаги има две лица. Въпрос на избор е кое да припознаем като свое. Сериозните теми са поднесени с вкус, хумор и много поуки.

* * * * * * *

Гай (Райън Рейнолдс) е банков служител, който води обикновен живот. Той излъчва позитивност и весел оптимизъм и е винаги готов за чаша добро кафе. Също като най-добрия си приятел Бъди (Лил Рел Хаури), Гай е влюбен в живота, но всичко това се променя, когато открива, че всъщност е второстепенен герой в изпълнената с насилие видео игра „Свободен град“. Разпространявана от Сунами Студиос, което се управлява от алчния магнат Антван (Тайка Уайтити), „Свободен град” е ужасно популярна игра, в която царува хаос и разруха. Играчите водят невъзмутимо съществуване в рамките на отворения свят и минават на по-високо ниво, чрез извършване на непровокирани актове на враждебност и вандализъм.

Гай се среща с uber-секси Молотовгърл (Джоди Коумър) и мигновено е омагьосан от нея. Тя му помага да се ориентира в играта и да приеме факта, че единственият живот, който познава, не е реален. Молотовгърл, чието име в реалния свят е Мили, има сметки за уреждане със Сунами, тъй като вярва, че Антван си е присвоил кодовете за игра от неин съвместен проект с приятеля ѝ Кийс (Джо Кийри), който работи като програмист за компанията. Докато Гай поема по-активна роля на добър човек – идеалист в циничен свят, където няма ограничения – той се превръща в любимец както на играчите, така и за другите второстепенни образи в играта, ставайки герой на собствената си история... тази, която пише сам. Популярността на Гай продължава да расте и Антван, осъзнавайки сериозната заплаха, която той представлява за бъдещето на „Свободния град“ и по-специално за продължението му „Свободен град: Карнидж“, задейства Кийс и програмиста на Сунами Маузър (Уткарш Амбудкар), за да отстранят Гай от играта завинаги. Сега Гай трябва да спаси света... по свой начин!

Кастинг

Режисьор: Шон Леви
В ролите: Райън Рейнолдс, Тайка Уайтити, Джоди Коумър, Уткарш Амбудкар, Джо Кийри, Лил Рел Хаури
Сценарист: Мат Либерман
Продуценти: Грег Берланти, Шон Леви, Райън Рейнолдс
Музика: Кристоф Бек
Оператор: Джордж Ричмънд
Copyright © 2024 Dir.bg.