Слънчев удар

Sunstroke

България | 1977г | 135 минути | Драма | Официален сайт
- 7/10

За филма

В разпространение от: 14.11.1977
Премиера в България: 14.11.1977
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

По пиесата "Тази малка земя" (1974 г.) на Георги Джагаров.

Край съвременен български град започва изграждането на голям завод. В близост се намира плодородна земя. От професор Димов (Иван Кондов), директор на Института по опазване на околната среда, се изисква да даде принципното си съгласие за започване на строежа. Но той, както и неговият ученик и последовател проф. Радев (Армен Джигарханян), отказват.

Тяхното решение среща съпротивата на административния директор Драгиев (Ицхак Финци). С интриги и заплахи той създава нетърпима атмосфера около проф. Радев. Това, заедно с домогванията на Драгиев до директорското място, изваждат от равновесие Радев.

В института започва тягостно заседание. Присъстват лица от висшестоящите инстанции и от партийните организации. Проф. Радев трябва публично и аргументирано да изрази своята теза. Заседанието се прекъсва - получена е вест за смъртта на проф. Димов. Радев напуска института и дома си, без да се обади на никого. Реабилитацията на истината предстои. Младият учен Балчев (Рашко Младенов) ще намери сили в себе си, за да я защити... стига да не е късно, тъй като проф. Радев получава сърдечен удар.

Кастинг

Режисьори: Ирина Акташева, Христо Писков
В ролите: Армен Джигарханян, Ицхак Финци, Невена Коканова, Николай Бинев, Катя Паскалева, Белла Цонева, Рашко Младенов, Иван Кондов, Константин Коцев, Кирил Господинов, Кирил Кавадарков, Аня Пенчева, Никола Тодев, Антон Горчев, Васил Михайлов, Сотир Майноловски
Сценаристи: Ирина Акташева, Христо Писков
Продуцент: Борис Хаджиев
Музика: Кирил Дончев
По книгата на: Георги Джагаров
Оператор: Леонид Калашников
Copyright © 2024 Dir.bg.