Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Робърт Де Ниро / Robert De Niro

Дата на раждане - 17.08.1943
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Робърт Де Ниро е дете на художници, които се развеждат, когато е едва 2-годишен. Израства в Ню Йорк и попива уличната култура на италианския квартал. Увлича се от актьорството още от малък и дори напуска училище на 16 години, за да му се отдаде изцяло. Усвоява тайните на превъплъщението, изучавайки метода на Станиславски - така, както е преподаван от Лий Страсбърг и Стела Адлер, - в прочутото “Actors Studio” в Ню Йорк. Обучава се още в "HB Studio" и "Stella Adler Studio of Acting".

Дебютира в комедията на Брайън Де Палма “The Wedding Party” (1966), който обаче излиза по екраните три години по-късно. Първата му поява е в “Greetings” (1968), също режисиран от Де Палма. Няколко години изпълнява само епизодични роли, докато през 1973 г. се изявява ярко в “Бий барабана бавно” ("Bang the Drum Slowly") и особено в “Зли улици” (Mean Streets), с който се слага началото на изключително плодотворното му сътрудничество с режисьора Мартин Скорсезе. Двамата създават заедно 8 филма, като за някои от тях - “Шофьор на такси” (1976) и “Разярения бик” (1980) - инициативата принадлежи на Де Ниро. За невероятното си превъплъщение в образа на боксьора Джейк Ла Мота получава първия си “Оскар” за главна роля.

Още през 1974 г. Де Ниро спечелва почетната статуетка, но за поддържаща роля в ганстерската драма на Франсис Форд Копола “Кръстникът 2”. От този филм пък датира съперничеството му с друг велик възпитаник на “Актърс студио” - Ал Пачино, на когото е поверен централният персонаж в трилогията за мафията - Майкъл Корлеоне. След години двамата актьори ще премерят силите си вече в директен сблъсък в култовата кримка “Жега” (1998) на реж. Майкъл Ман, но за публиката пак ще бъде трудно да каже кой е по-голям от двамата.

Много от филмите, в които е играл Робърт Де Ниро отдавна са се превърнали в класика. И не на последно място – именно заради неговото гениално присъствие в тях. Освен повечето от изпълненията му под майсторската режисура на Мартин Скорсезе, в историята на киното ще останат завинаги и образите, създадени от Де Ниро в епични творби като “Ловецът на елени” (1978) на Майкъл Чимино, “Имало едно време в Америка” (1984) на Серджо Леоне, “Мисията” (1986) на Роланд Джофи, “Недосегаемите” (1987) на Брайън Де Палма и др.

Освен в сериозни роли, актьорът-хамелеон се чувства еднакво комфортно и в комедии, например “Запознай се с нашите”, “Анализирай това”, “Анализирай онова” и др. Ориентирането му към “по-лекия” жанр започва с чудесното превъплъщение в кримикомедията “Среднощен бяг” (1988) на реж. Мартин Брест.

Робърт Де Ниро се изявява успешно и като режисьор с филма си “Бронкска история” (1993), а в момента пред завършване е изключително амбициозният му проект “Добрият пастир” (2006), създаден в собствената му киностудия в Ню Йорк “Трайбека”.

И двата брака на Де Ниро се провалят. Първата му съпруга (1976-1988) е актрисата Даян Абът. Двамата имат син Рафаел Де Ниро, който също е актьор. Робърт осиновява и дъщерята от предишен брак на съпругата си - Дрина Де Ниро, по-късно актриса и продуцент. От втората си съпруга - Грейс Хайтауър, актриса, продуцент и музикант, има син Елиът и дъщеря Хелън, като сключването на брака си през 1997 г. се разделят два пъти - между 1999 и 2004 г. и след ноември 2018 г. Между двата си брака, в продължение на 8 години (1988 - 1996) Де Ниро има връзка с модела и актриса Туки Смит, от която има още двама синове-близнаци. И трите важни жени в живота му са тъмнокожи.

Филмография

Режисьор: Добрият пастир Актьор: Кошмарно татенце Убийците на цветната луна Killers of the Flower Moon Savage Salvation Амстердам The Comeback Trail Войната с дядо Жокера The Irishman Ох, на дядо! Юмруци от камък Комедиантът Джой Елис Обратно в играта Последният пенсионерски запой Коза Ностра Тежка сватба Бойни старчета Американска схема Наръчник на оптимиста Учебник по любов Новогодишна нощ Елитни убийци Високо напрежение Мачете Стоун Запознай се с малките Всичко ни е наред Праведно убийство Тайните на Холивуд Звезден прах Добрият пастир Криеница Запознай ме с вашите Завръщане от отвъдното Шоуто започва Град край морето Анализирай онова Прецакването 15 минути Приключенията на Роки и Булуинкъл Запознай се с нашите Мъже на честта Анализирай това Ронин Големите надежди (1998) Да разлаем кучетата Джаки Браун Фенът Слипърс Жега Казино Обратна тяга Нос страх Пробуждане Добри момчета (1990) Ние не сме ангели Среднощно препускане Недосегаемите (1987) Ангелско сърце Бразилия Имало едно време в Америка Да се влюбиш Разяреният бик Ловецът на елени Ню Йорк, Ню Йорк Шофьор на такси Двадесети век Кръстникът II Продуцент: The Irishman Бохемска рапсодия Запознай се с малките Обществени врагове Тайните на Холивуд Добрият пастир Наемът Запознай ме с вашите Маркъс Приключенията на Роки и Булуинкъл Запознай се с нашите Да разлаем кучетата Нос страх Озвучен от: История с акули

Новини

Wild Bunch ще предлага звездния "Armageddon Time" в Кан Водещи на церемонията по връчването на наградите на Актьорската гилдия Приятни и неприятни изненади след номинациите за Оскар Актьорската гилдия пренебрегна Робърт Де Ниро и Антонио Бандерас Скорсезе събира ДиКаприо и Де Ниро в история по истински случай Робърт Де Ниро - образец за актьорско майсторство „Жокера“ поставя рекорди в САЩ „Ирландецът“ с първи плакат Нов култов трейлър на „Жокера“ $200-милионният "The Irishman" на Нетфликс открива фестивала в Ню Йорк Майкъл Ман написа предисторията на събитията в „Жега“ „Жокера“ с първи плакат Тод Филипс пусна кадър от "Жокера" Ава ДюВерней срещу Спилбърг по казуса "Нетфликс" Тод Филипс срещу папараците: Зази Бийц в "Жокера" Филм с ДиКаприо и Де Ниро, режисиран от Скорсезе Скорсезе започна снимките на „Ирландеца” "Войната с дядо" с Де Ниро отложена за 2018 г. Бен Харди влиза във филма за „Куин“ Робърт Де Ниро срещу непослушно хлапе "Синът на София" спечели наградата за най-добър филм на Tribeca Скорсезе: новите проекти с ДиКаприо и Де Ниро Инди фестивалът "So Independent"-7 тръгва на 27 октомври Робърт Де Ниро и Джулиан Мур на малкия екран Робърт Де Ниро с награда от фестивала в Сараево Робърт Де Ниро отново в ролята на дядо Боксова драма с Де Ниро добавена към официалната селекция на Кан Морган Фрийман с наградата "Чаплин" Трайбека: скандален филм против ваксините отказан от Де Ниро Майкъл Ман създава издателска къща, прави прикуел на "Жега" Леонардо ДиКаприо отказал да е Анакин Скайуокър, не се е чувствал готов Скорсезе остава в семейството на Paramount поне до 2019 г. Лив Шрайбър и Наоми Уотс в нова боксова сага Де Ниро и Скорсезе отново заедно Мишел Пфайфър и Робърт Де Ниро отново заедно на екрана Зак Ефрон влиза в ”Спасители на плажа” Скандална биография на Робърт Де Ниро Номинациите за “Оскар” 2013 Сталоун и Де Ниро ще се изправят един срещу друг в комедията “Grudge Match” Робърт Де Ниро - в биографичен филм за осъдения на 150 г. затвор за измами Бърни Мадоф Скорсезе преоткрива Де Ниро в “I Heard You Paint Houses” Уинстън замества Де Ниро в “Edge of Darkness” Скандал между Уайнстийн и Бесон за Артур
Copyright © 2024 Dir.bg.